Hlavní obsah

Hložek důležitý u gólů, Schick potvrdil roli střelce. Penalty? Pro Alonsa žádné nervy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset gólů, drama do poslední chvíle a k tomu nepostradatelná česká stopa. Dvojzápas play off Evropské ligy mezi Leverkusenem a Monakem prostě bavil. Drama za celkového stavu 5:5 rozsekly až penalty, ve kterých prokázal pevné nervy útočník Patrik Schick a i díky němu jde dál německý klub. „Upřímně řečeno, nebyl jsem nijak zvlášť nervózní,“ tvrdí kouč Leverkusenu Xabi Alonso.

Foto: Reuters

Hráči Leverkusenu včetně Patrika Schicka (číslo 14) se radují z postupu přes Monako v Evropské lize.

Článek

Adam Hložek začal v základní sestavě a byl vidět. Rozjel akci před prvním gólem parťáka Floriana Wirtze a výrazný podíl měl i na druhé trefě z kopačky Exequiela Palaciose. Sám se objevil ve dvou šancích, ale ani jednou z hranice velkého vápna síť nerozvlnil.

V 70. minutě pustil na hřiště parťáka Schicka. Ten se vrátil po tříměsíční pauze vynucené zraněním až minulý týden, o víkendu se v lize dokonce prosadil. Proti Monaku nebyl příliš vidět a v 84. minutě musel sledovat, jak Francouzi snížili na 2:3. Jelikož stejným výsledkem vyhráli v Německu, prodlužovalo se.

Šance byly, ale střelci neuspěli a následovaly penalty. „Klukům jsem hodně věřil. Penalty jsme trénovali a šly nám velmi dobře," prohlásil po zápase Alonso. Schick dostal důvěru jako čtvrtý v pořadí, zachoval pevné nervy a poslal míč po zemi k tyči. Z Leverkusenu neselhal nikdo z pěti aktérů, naopak za domácí trefil břevno ve druhé sérii Eliot Matazo.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Adam Hložek z Leverkusenu při utkání s Monakem.

„Nebylo snadné podat dnes tak dobrý výkon, protože Monako je na úrovni týmu z Ligy mistrů. Ale nám se to povedlo, můžeme být na sebe hrdí. Druhý inkasovaný gól nám samozřejmě ublížil, ale povedlo se nám zachovat klid, což bylo rozhodující. Tyto zkušenosti nám pomohou v dalších evropských bojích," těší trenéra postup mezi nejlepších šestnáct celků soutěže.

Na koho Leverkusen narazí, ještě není jasné. Ve výběru jsou i velkokluby v čele s Manchesterem United, Arsenalem nebo Juventusem. Pokud ale chce Alonsův mančaft hrát poháry i příští sezonu, je Evropská liga jednou z možností.

Z domácí ligy totiž vede trnitá cesta. Leverkusen je aktuálně desátý a na šesté místo zajišťující alespoň kvalifikaci Konferenční ligy ztrácí propastných jedenáct bodů.

„Musíme dál tvrdě pracovat, máme před sebou spoustu důležitých zápasů. Máme dobrý tým, ale nás trápí i smůla," pravil po víkendové prohře s Mohučí jeden z ofenzivních tahounů Sardar Azmoun. „V tuto chvíli nejsme schopni hrát konzistentně a to je velký problém," uznal Alonso.

Reklama