Hlavní obsah

Rána pro Barcelonu! V Evropské lize končí. Schick uspěl, Leverkusen jde dál

Aktualizováno

Další atraktivní souboje nabídl program čtvrtečních zápasů play off fotbalové Evropské ligy. Nejvíce pozornosti v odvetných bojích o osmifinále poutal duel mezi Manchesterem United a Barcelonou. Ostrovní tým ve střetnutí proti španělskému celku doma prohrával, vývoj ale zvládl otočit na konečných 2:1 a po výsledku 2:2 z úvodního klání slaví postup. Leverkusen vybojoval posun do dalšího kola v Monaku, v normální hrací době i po prodloužení byl stav 3:2 pro německý tým, který pak lépe zvládl penalty. V základu Bayeru byl Adam Hložek. V 70. minutě ho vystřídal Patrik Schick, který proměnil jednu z penalt.

Foto: Carl Recine, Reuters

Záložník Manchesteru United Fred (vpravo) slaví trefu do sítě Barcelony.

Článek
Fotogalerie

Juventus Turín po úvodní remíze 1:1 s Nantes vyhrál ve Francii 3:0 zásluhou hattricku Ángela Di Maríi. Do další fáze soutěže se kvalifikovaly také Sporting Lisabon, FC Sevilla, AS Řím, Union Berlín a Šachtar Doněck. Losování osmifinále se uskuteční v pátek od 12:00 ve švýcarském Nyonu.

Leverkusen začal v Monaku lépe a ve 13. minutě ho poslal do vedení Wirtz po zaváhání německého brankáře Nübela. Chvíli nato vyrovnal kapitán Ben Yedder z penalty. V 19. minutě hostům vrátil náskok Palacios přesnou střelou po akci Hložka. Ten poté tvrdou ranou protáhnul Nübela.

Foto: Reuters

Hráči Leverkusenu včetně Patrika Schicka (číslo 14) se radují z postupu přes Monako v Evropské lize.

Bayeru vyšel i vstup do druhé půle a jeho třetí gól vstřelil v 58. minutě Adli hlavou po Wirtzově centru. Vzápětí Ben Yedder napálil břevno a v 84. minutě střídající Embolo odvrátil vyřazení Monaka v základní hrací době.

V prodloužení diváci neviděli větší šanci s výjimkou hlavičky domácího náhradníka Vollanda, kterou zneškodnil brankář Hradecky. Při penaltách uspělo všech pět exekutorů Leverkusenu včetně Schicka, zatímco monacký Matazo napálil břevno.

Manchester na Old Trafford odstartoval proti Barceloně velkou šancí Fernandese, kterou zlikvidoval brankář Ter Stegen. Portugalský záložník pak v šestnáctce fauloval Baldeho a v 18. minutě Lewandowski se štěstím proměnil pokutový kop.

"Rudí ďáblové" ale po změně stran skóre otočili. Ve 47. minutě vyrovnal Fred a necelou čtvrthodinu před koncem rozhodl další Brazilec, střídající Antony. Lídři španělské ligy prohráli po 18 soutěžních utkáních, naopak United protáhli šňůru bez porážky na devět duelů.

Juventusu v Nantes od začátku všechno vycházelo. V páté minutě otevřel skóre výstavní střelou Di María a argentinský mistr světa za čtvrt hodiny zvýšil z pokutového kopu, před nímž byl vyloučen domácí Pallois za ruku v šestnáctce. Pětatřicetiletý křídelník Di María v 78. minutě hlavičkou zkompletoval hattrick

Sporting Lisabon po domácí remíze 1:1 s Midtjyllandem zvítězil v Dánsku jasně 4:0. V první půli se trefil kapitán Coates, po změně stran zaznamenal dva góly Goncalves a Gartenmann si vstřelil vlastní branku. Midtjylland hrál od 38. minuty bez vyloučeného Paulinha.

Seville na stadionu PSV Eindhoven vzhledem k domácímu vítězství 3:0 stačila k postupu i porážka 0:2. Domácí poslal do vedení v 77. minutě bývalý sevillský útočník De Jong, v nastavení kapitána napodobil náhradník Silva, ale víc už nizozemský tým nestihnul.

AS Řím na Stadio Olimpico smazal ztrátu 0:1 ze Salcburku už v prvním dějství, kdy se proti rakouskému soupeři trefili Belotti s Dybalou. Úřadující vítězové Evropské konferenční ligy už postupový výsledek 2:0 udrželi.

Union v Berlíně zdolal 3:1 Ajax Amsterodam, na jehož hřišti remizoval 0:0. Knoche otevřel skóre z penalty a před pauzou přidal druhou branku Juranovič. Po změně stran snížil Kudus, ale Doekhi přidal třetí gól Unionu.

Šachtar v Rennes prohrával 0:2 po brankách Toka Ekambiho a Salaha. Těsně před koncem druhé části prodloužení ale snížil Belocian, čímž dorovnal výsledek prvního utkání. V dramatickém penaltovém rozstřelu pak hosté vyhráli 5:4.

Evropská liga
2. kolo
AS Monako - Bayer Leverkusen 2:3 po prodl. (2:3, 1:2), na pen. 3:5
Branky: 19. Ben Yedder z pen., 84. Embolo - 13. Wirtz, 21. Palacios, 58. Adli. První zápas: 3:2, postoupil Leverkusen
Manchester United - Barcelona 2:1
Branky: 47. Fred, 73. Antony - 18. Lewandowski z pen. První zápas: 2:2
Nantes - Juventus Turín 0:3 (0:2)
Branky: 5., 20. z pen. a 78. Di María. ČK: 18. Pallois (Nantes). První zápas: 1:1, postoupil Juventus
Midtjylland - Sporting Lisabon 0:4 (0:1)
Branky: 50. a 77. Goncalves, 21. Coates, 85. vlastní Gartenmann. ČK: 38. Paulinho (Midtjylland). První zápas: 1:1, postoupil Sporting
PSV Eindhoven - FC Sevilla 2:0 (0:0)
Branky: 77. De Jong, 90.+5 Silva. První zápas: 0:3, postoupila Sevilla
Union Berlín - Ajax Amsterodam 3:1 (2:0)
Branky: 20. Knoche z pen., 44. Juranovič, 50. Doekhi - 47. Kudus. ČK: 90.+7 Álvarez (Ajax). První zápas: 0:0, postoupil Union.
AS Řím - Salcburk 2:0 (2:0)
Branky: 33. Belotti, 40. Dybala. První zápas: 0:1, postoupil Řím.
Rennes - Šachtar Doněck 2:1 po prodl. (1:0, 0:0), na pen. 4:5
Branky: 54. Toko Ekambi, 106. Salah - 119. vlastní Belocian. První zápas: 1:2, postoupil Šachtar.
Zápasy Konferenční ligy naleznete ZDE

Reklama