Hlavní obsah

Hrozí dopravní komplikace. Na Letné budou v den zápasu s Liverpoolem protestovat zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen samotné domácí fotbalové zápasy lehce ochromují dopravu na Letné a v okolí. Mnoho aut, plné tramvaje i metro. A o to víc, když ve čtvrtek přijede slavný Liverpool, vrchol sezony pro hráče i fanoušky. Jenže se objevila jedna netradiční komplikace. Na Letenskou pláň se během rána a brzkého odpoledne sjedou zemědělci.

Přijde konečně změna? Trenér Sparty Brian Priske má zatím na Liverpool jen špatné vzpomínkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Sparta rok v kuse vyprodává domácí soutěžní duely, chodí přes 16 tisíc lidí. I když je Letná městskou hromadnou dopravou velmi dobře dostupná, v okolí stadionu vznikají menší kolony, zaparkovat bývá nadlidský úkol. V tramvajích a metru musí člověk počítat se stísněným prostorem. Prostě běžná velká společenská akce.

Ve čtvrtek od 18:45 se ale v epet ARENĚ představí v osmifinále Evropské ligy slavný Liverpool. I když stadion není nafukovací, dá se čekat, že mnoho fotbalových nadšenců bude v okolí i bez vstupenky. Možná budou zkoušet štěstí, možná si budou jen fotit příjezd autobusu anglického giganta. A vedle toho je naplánovaná jedna nesportovní událost.

„V Praze se uskuteční protest zemědělců. Nájezd techniky bude okolo 7h ráno na Letenskou pláň. Celý den se pak očekávají dopravní komplikace v centru Prahy, okolo Letenských sadů a Úřadu vlády ČR. Řidiči by se proto měli centru vyhnout. V okolí Letné se může zpožďovat i MHD,“ varuje na sociální síti X Policie ČR.

Část parkování na Letenské pláni si vyhradí UEFA a na místě také stojí cirkus. MHD je tedy nejjistější možností.

Není divu, že fanoušci začínají být nervózní. „To bude Liverpool čubrnět, až se bude vyhýbat traktorům,“ vtipkuje v komentářích jeden z nich. „Když se hraje někde podle vás rizikový zápas, umíte omezit nás fanoušky v duchu pořádku a bezpečí. Co kdybyste nám jednou taky pomohli a omezili tuhle bandu v den důležitého evropského zápasu? Stávkovat mohou jinde,“ přidává se další.

Cílem rozhodně není omezit pořádání velkého fotbalového svátku. Prezident agrární komory Jan Doležal uvedl, že akce bude zaměřena na vládní budovy. Do metropole přijedou stovky kusů zemědělské techniky. Nemá se jednat o blokádu, ale o pomalý průjezd.

„Protestující mají v plánu jezdit okolo Letenských sadů po trase Nábřeží Edvarda Beneše, Chotkova, Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů a dál po nábřeží k Úřadu vlády ČR,“ cituje web Novinky.cz policejního mluvčího Jana Daňka. Okruhem by účastníci shromáždění měli projíždět do 11 hodin, u Úřadu vlády by pak měli být do půl druhé odpoledne.

Sparťané mají za sebou předzápasový trénink před duelem s Liverpoolem a jsou natěšení na souboj se slavným soupeřemVideo: Sport.cz

Je tak možné, že akce ovlivní i večerní zápas. Fanoušci se k místu konání sjíždějí už hodiny před výkopem, kolize není vyloučena. Věřme ale, že vše dopadne bez velkých komplikací.

Protesty svolali představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu. Jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však následně řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. Výborný deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Reklama