Hlavní obsah

Izraelské a britské fotbalové týmy prožívají euforii

Britské a izraelské fotbalové kluby zažily v Poháru UEFA triumfální čtvrteční večer. Čtyři ostrovní týmy - Tottenham, Newcastle, Blackburn a Glasgow Rangers - si společně s italskou Parmou zajistily postup do další fáze soutěže, dvojice izraelských celků zase slavila cenná vítězství, z nichž triumf Hapoelu Tel Aviv na hřišti Paris St. Germain byl senzací.

Článek

Největší vítězství v kariéře. Nezapomenutelná noc pro izraelský fotbal. Tak hodnotil výhru Hapoelu 4:2 hostující hrdina Salim Toema. Oslavovaný izraelský záložník na začátku utkání dvěma rychlými brankami zmrazil domácí celek a nastartoval hosty k největšímu překvapení čtvrtečního programu druhého kola Poháru UEFA.

Po utkání se střelec vznášel na vlnách euforie. "Předvedli jsme dnes večer něco tak úžasného, co zatím Hapoel nikdy nedokázal. Ukázali jsme náš obrovský charakter a odhodlání zvláště poté, kdy oni vyrovnali," zářil Toema. Talentovanému levému záložníkovi se okamžitě vynořily vzpomínky na historickou cestu Hapoelu do čtvrtfinále Poháru UEFA v sezóně 2001/02, kdy slavně porazil Chelsea, Parmu a Lokomotiv Moskva. "Pamatuji si na tu úžasnou sérii, kterou jsme měli. Doufám, že nyní dokončíme snažení doma a rovněž postoupíme," prohlásil Toema.

Superlativy na adresu svého týmu nešetřil ani kouč Hapoelu Jicchak Šum. "Dnešek je pro mě nezapomenutelný, prostě skvělá noc. To je ten Hapoel, který chci vidět. Nepoznal jsem lepší pocity, než když jsme zvládli tenhle zápas a vyhráli," rozplýval se izraelský trenér.

O naději v Boleslavi

Zato pařížský klub se zahalil do smutku. "Jsem neuvěřitelně zklamaný a rozladěný. Velmi lituji toho, co museli vytrpět všichni fanoušci a milovníci našeho klubu," prohlásil trpce trenér PSG Guy Lacombe. Francouzský klub se rázem propadl na poslední místo tabulky a o postupovou naději bude bojovat v příštím kole v Mladé Boleslavi.

Izraelský večer snů podtrhlo Maccabi Haifa, které má po vítězství 1:0 nad Partizanem Bělehrad ještě blíž k postupu než jejich domácí konkurenti. Trenér Roni Levy vyzdvihl hlavně obětavost svých svěřenců a zaujetí pro hru. "Moji kluci ukázali obrovské srdce. S úžasnou podporou našich fanoušků jsme doma těžko k poražení," liboval si Levy, ale varoval před přílišným optimismem. "Přijímám gratulace k vítězství, ale ještě není nic definitivně rozhodnuto. Buďme opatrní do příštího týdne," nabádal své svěřence, aby poslední utkání v Livornu nepodcenili.

Zcela v klidu naopak už může ve stejné skupině být před závěrečným vystoupením skotský Glasgow Rangers. Trenér Paul Le Guen byl nadšený, že jeho hráči zápas s Auxerre, v němž dvakrát prohrávali, nevypustili a vydřeli postup.

Berbatov neslavil

"Auxerre má skvělé hráče, ale my fantasticky odpověděli a nikdy jsme nevzdali," pochvaloval si kouč Skotů. "Cítím u svého mužstva opravdu silný týmový duch. Začínáme se zlepšovat a je skvělý pocit, že to zvládáme v tomto těžkém období," připomněl kouč častou mediální kritiku své osoby. V dresu "Jezdců" se ve druhé půli objevil i český reprezentant Libor Sionko, který dlouho marodil s poraněným svalem.

Na hřiště se naopak jako obvykle nepodíval brankář Tottenhamu Radek Černý, ale i on oslavil další famózní vystoupení kanonýra Dimitara Berbatova. Bulharský reprezentant si připsal už čtvrtý gól v Poháru UEFA, ale vítěznou branku na hřišti svého bývalého klubu Leverkusenu příliš neprožíval. "Zdejší fanoušci byli se mnou. Bylo velmi příjemné slyšet aplaus, když jsem odcházel ze hřiště. Proto jsem taky svůj gól neslavil," vysvětlil Berbatov.

Útočníkův střelecký příspěvek potěšil i trenéra "Kohoutů" Martina Jola. "Pokaždé, když hrajeme mimo ostrovy v Evropě, on je k neudržení. V lize ještě nehraje tak dobře, ale je skvěle vybavený a my věříme, že bude hrát stejně dobře jako poslední dvě tři sezóny v Německu," podotkl Jol.

Trenér pochválil Sibierského

Postupové oslavy mohly naplno propuknout i v Newcastlu United, který jako jediný spolu s Tottenhamem vyválčil plný počet devíti bodů. Trenér Glenn Roeder ocenil hlavně přínos Francouze Antoina Sibierského. "Je to velmi skromný muž a je radost s ním pracovat. Je to fantastický profesionál a správný člověk. Má ohromně cenný přínos pro tým," pochválil Roeder střelce první branky do sítě Celty Vigo. Kouč věří, že Newcastlu pomohou pohárové výkony i v Premier League. "Potřebujeme získat pár bodů, aby hráčům stouplo sebevědomí. Musíme navázat na výkon na Arsenalu," zdůraznil Roeder.

Stoupat v tabulce anglické ligy potřebuje i patnáctý Blackburn, ale v Poháru UEFA svěřenci Marka Hughese svým postupem do jarních bojů jen potvrzují absolutní nadvládu britských celků v soutěži. "Jsem nadšený z vystoupení svého týmu, předvedli jsme dobrý profesionální evropský výkon," potěšilo kouče Hughese po remíze na Feyenoordu Rotterdam. "Diktovali jsme prvních třicet minut tempo hry. Pak chvíli převzal iniciativu soupeř, ale myslím, že celkově jsme měli utkání pod kontrolou. Nyní se koncentrujeme na ligu," dodal.

Reklama