Hlavní obsah

Jablonec letí do Astany, ale v Asii zůstane v našem čase. Na cestu se netěším, řekl Rada na letišti

Praha

Na zhruba čtyři tisíce kilometrů dlouhou cestu se vydali fotbalisté Jablonce ke 4. kolu základní skupiny Evropské ligy s Astanou. V úterý dopoledne odletěli z Letiště Václava Havla do Kazachstánu. Čeká je téměř šestihodinový let a pětihodinový časový posun. V kazašské metropoli by tak měli přistát před půl osmou tamního času, po celou dobu výjezdu však vytrvají v tom středoevropském.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kouč fotbalistů Jablonce Petr Rada na archivním snímku před domácím utkáním Evropské ligy s Astanou.

Článek

„Netěším se na to. Lítání nemám moc rád, jsem nervózní. Je to dlouhá štreka a nikdy jsem letadlo nemiloval, takže je to pro mě trochu stresující. Budu se snažit usnout," plánoval v letištní hale ještě v Praze jablonecký kouč Petr Rada.

„Vůbec se na to netěším. Když jedeme někam daleko v Česku, máte alespoň přístup k internetu a můžete ten čas nějak zabít. Vzal jsem si knížku, tak snad mě bude bavit," usmál se zase levý obránce Matěj Hanousek. V ruce držel detektivkou Hadrový panák od Daniela Colea.

To útočník Martin Doležal se dokonce pídil po prášcích. „Doktor říkal, že žádný nemá, tak snad to nějak zvládnu. Dlouhé lety mi nedělají moc dobře a létání moc nevyhledávám," poznamenal útočník.

Na Jablonecké čeká posun, v Astaně však zůstane v českém čase. „Budeme tam necelé tři dny, takže zůstaneme v našem čase a nebudeme se přizpůsobovat jejich. Jde o tak malý časový úsek, že bychom se nestihli přehodit. Půjdeme spát třeba ve čtyři ráno kazašského času, všechno to bude posunutý," vysvětlil Hanousek.

Hned po náročném cestování tak české fotbalisty čeká ještě lehký trénink. „Hned po příletu budeme trénovat. Je tam hala, kde sice nejsou kabiny, takže se musíme na hotel převlíknout, ale určitě po letu nějaké lehké vyklusání a zábavu uděláme," prozradil Petr Rada.

Ve čtvrtek jeho partu čeká nejspíše klíčová bitva, co se postupových šancí ze skupiny K týká. Astana má spolu s Dynamem Kyjev pět bodů, Rennes tři a český tým dva za dvě plichty.

Severočeši do kazašské metropole odcestovali bez Lukáše Masopusta a Rafaela Acosty, kteří se zranili v posledním utkání v lize s Duklou. Jinak se Jablonečtí fotbalisté sešli kompletní.

Reklama

Související témata: