Hlavní obsah

Jediný gól dělil Boleslav od postupu v Poháru UEFA

PRAHA

Jeden jediný gól dělil Mladou Boleslav od postupu do jarní fáze fotbalového Poháru UEFA. Nakonec chybějící trefa odsoudila Středočechy k poslednímu místu ve skupině G, ale svěřenci trenéra Dušana Uhrina truchlit nemusí. Při premiérové účasti v evropských pohárech totiž ostudu neudělali.

Článek

"Přesně pojmenovat současné pocity neumím. Ale myslím, že teprve časem si uvědomíme, že je to úspěch," přemítal ve čtvrtek Dušan Uhrin ml. po návratu z Izraele, kde jeho tým na hřišti Hapoelu Tel Aviv uzavřel české podzimní účinkování na evropské scéně.

Středočeši s nepříliš známým sokem remizovali 1:1, přitom jen vítězství jim zaručovalo postup do jarní fáze soutěže. "Bezprostředně po utkání jsem cítil zklamání," netajil Uhrin. "Ale vyhrát jsme měli doma s pařížským Saint Germain. Ten zápas skýtal obrovskou šanci," připomněl trenér Středočechů duel, v němž jeho svěřenci hráli pětačtyřicet minut proti vyloučením oslabenému soupeři, ale z přesilovky vítězný gól nevytěžili. A s třemi nerozhodnými výsledky bez jediného tříbodového zisku se na postup myslet nedalo.

"Když se ohlédnu úplně na začátek, dosáhli jsme vážně úspěchu," rekapituloval Uhrin. Narážel na těžký vstup do 2. předkola Ligy mistrů, v němž si jeho tým poradil s norskou Valerengou Oslo. Přitom případný nezdar se rovnal úplnému vyřazení z evropské scény.

Zaskočili Marseille

"Snad s výjimkou jediného zápasu jsme většinou předvedli kvalitní výkon, v některých případech pak mimořádný." Největší kaňkou na vystoupení jeho týmu je prohra v úvodním duelu 3. předkola. Pět inkasovaných branek v Turecku od Galatasaraye Istanbul bylo hodně hořkým soustem. "Ten zápas se vůbec nevydařil," mávl rukou Uhrin.

Jenže hned v dalším boji v 1. kole Poháru UEFA Mladoboleslavští vyřadili slavný Olympique Marseille, čímž se nesmazatelně zapsali do povědomí celé evropské scény. "Vítězná odveta, to byl můj životní úspěch. Toho postupu si společně s vyřazením Valerengy cením nejvíce," usmál se Uhrin.

Se dvěma vstřelenými góly postoupit nejde

Los skupiny pak sváděl ke kalkulaci, že ani kvarteto soupeřů Panathinaikos Atény, Paris SG, Hapoel Tel Aviv a Rapid Bukurešť by nemuselo znamenat konečnou. Ale tým zradila koncovka. Postoupit na pouhé dva vstřelené góly by znamenalo husarský kousek.

"Spousta hráčů zažila atmosféru evropských pohárů poprvé," přemítal o příčinách střeleckých selhání Uhrin. Vždyť jen Kysela a Rajnoch, tedy hráči druhého sledu, se v bojích ve skupině trefili do černého. Reprezentant Kulič či s národním týmem koketující Pecka vyšli naprázdno.

"Navíc jsme nebyli zvyklí na takový zápřah. Vždyť jsme odehráli nejdelší podzim ze všech českých klubů. Nic takového nepamatuji," dumal Uhrin nad další možnou přitěžující skutečností.

V průběhu podzimu přitom vystřídal třiadvacet hráčů. "Mít jich v kádru více je v českých podmínkách nemožné," soudil. Ještě než se odebral na dovolenou, mohl s klidným svědomím podzim uzavřít: "I bez postupu jsme bohatší o nevyčíslitelné zkušenosti."

Reklama

Související témata: