Hlavní obsah

Kolem stadiónu Rapidu chodil ráno na stavbu, pár let poté s ním brankář Maier získal titul

Vídeň

V roce 1992 skončil v Drnovicích a vyrazil do Vídně. Brankářské rukavice ale nechal doma, v rakouské metropoli oblékl ty pracovní. Časně ráno chodil na stavbu, při tom míjel zdi stadiónu Rapidu Vídeň, čtvrtečního soupeře Plzně v Evropské lize. Ladislava Maiera ani ve snu nenapadlo, že v dresu slavného klubu odchytá v budoucnu sedm sezón, získá s ním mistrovský titul a jeho fotky budou viset na stěnách Hanappiho stadiónu ještě dnes.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Ladislav Maier během reprízy finále evropského šampionátu 1996 s Německem.

Článek

„Zní to opravdu jako pohádka," přitakává Maier. V Rapidu, ale i v celém Rakousku, je nadále známou personou. V posledních dnech mu kvůli duelu s Plzní volali rakouští novináři, tamní televize jej chtěla angažovat pro zápas jako spolukomentátora. Nakonec Maiera do této role získal český sportovní kanál Nova Sport2.

Populární vídeňský klub jej zve na různé akce, kde se scházejí bývalí hráči Rapidu. „Mám s klubem nadstandardní vztahy. Je to sice dějepis, ale těch sedm let bylo nádherných, na Rapid ani na Vídeň nedám dopustit. To, co jsem tam zažil na hřišti i mimo něj, nemělo chybu," vzpomíná Maier, který před rakouskou štací zářil v brance Slovanu Liberec.

Angažmá v Rapidu, a tím zároveň i svoji kariéru, završil v 39 letech stylově: mistrovským titulem. „Závěr se fakt povedl. Měli jsme tehdy skvělého trenéra Hickersbergera, i výbornou partu. Byl dobrý mix: čeští kluci Marek Kincl, Tomáš Došek, Slovák Jozef Valachovič, mezi Rakušany jsme ideálně zapadli," podotýká Maier. „Jediné, co mě mrzí, je, že jsem neudělal rozlučku," dodává.

Hned však doplňuje, že litovat minulosti nemá smysl. „Kdyby se republika rozdělila o pět let později, nepostoupilo by v roce 1993 do první ligy šest týmů, s Libercem bych zůstal ve druhé. A třeba bych teď chodil po štaflích a maloval školy," culí se Maier.

A jak podle něj dopadne čtvrteční zápas v Prátru? „Plzeň to bude mít těžké. Rapid sice teď dvakrát v lize prohrál, jenže poháry jsou úplně něco jiného. Aby Viktorka postoupila, musí udělat z následujících dvou utkání s Rapidem minimálně čtyři body. Pokud ve čtvrtek prohraje, bude to mít už hodně těžké," uzavírá člen stříbrného týmu z EURO 1996 v Anglii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.