Hlavní obsah

Liberec byl v Alkmaaru minutu od přímého postupu

Ještě v 89. minutě svého posledního utkání v základní skupině Poháru UEFA udržovali fotbalisté Liberce naději, že odvezou z hřiště nizozemského Alkmaaru tři body a tím i přímý postup do jarní části prestižní soutěže. Vyrovnání Jennera ale rozhodlo o remíze 2:2. Naděje Severočechů nicméně stále žije.

Článek

Liberečtí budou v posledním utkání skupiny v polovině prosince držet palce Grasshoppers Curych, aby vyhráli nad portugalskou Bragou. Alkmaar už má díky dnešní remíze postup jistý.

Diváci ve vyprodané aréně v Alkmaaru, která byla slavnostně otevřena letos v létě, si zvykli u svých miláčků na příliv branek a dnes se těšili na to, jak si jejich tým s českým outsiderem zajistí hladký postup do jarních bojů. A hosté ze severu Čech jako by v prvních minutách měli před druhým týmem nizozemské ligy až nezdravý respekt.

Alkmaar hýřil aktivitou a hosté měli hodně práce, aby jeho útočné výpady zkrotili. Ale domácí v čele s vyhlášenými kanonýry Koevermansem a Arveladzem se do výraznější příležitosti neprosadili, naopak Lavičkův tým postupně vycítil šanci v brejkových situacích, pro které se jim na soupeřově polovině otevíralo hodně prostoru.

Tribuny zmrazila Zápotočného hlavička

Nejprve v 16. minutě ostrým centrem ze strany zahrozil Frejlach, vzápětí po Parksově přiťuknutí po zemi nebezpečně vystřelil jeho parťák z útoku Blažek. A v 26. minutě už stadión zůstal v němém úžasu. Nejprve se dostal do sólového úniku Parks, jehož střelu skvělým zákrokem vyrazil gólman Sinouh. Na následný Pudilův roh si ale naskočil Zápotočný a hlavičku libereckého kapitána až za brankovou čarou marně zastavoval Da Silva.

Liberecký úder otřásl sebevědomím domácích, ti navíc vzápětí přišli o brankáře Sinouha, který si obnovil svalové zranění a musel střídat. Alkmaar se pokusil do hry vrátit dalekonosnými pokusy, proti střelám Schaarse a Gudjónssona se ale vytáhl gólman Čech.

Po návratu z kabin začala druhá půle pro Liberec málem skvostně. Osmnáctiletý benjamínek Blažek se proháčkoval do pokutového území, na zem posadil i reprezentanta Opdama a jeho střelu náhradní gólman Bulters s námahou vytlačil těsně vedle pravé tyče. Liberec se pak stáhl na vlastní polovinu a všechny síly obětoval bránění těsného náskoku.

Přesto se v 61. minutě vytrhl ze sevření stoperů Dembélé, ale ukvapenou střelou nad břevno potvrdil zlý den domácích kanonýrů. Na druhé straně se odhodlal k ráně z dvaceti metrů Frejlach a jeho pokus málem vymetl šibenici.

Jenner chytře přehodil Čecha

Vzápětí ale hosté smutnili, protože domácí se dočkali vysněného vyrovnání. Na trestný kop si naskočil islandský bek Steinsson a jemnou tečí poslal míč za záda bezmocného Čecha. Rozhození liberečtí hráči pak strnuli podruhé: Schaars naběhl na centr z pravé strany a pak mohl jen vztekle máchnout rukou, když hlavičkoval do břevna. Na druhé straně se pak před brankou Alkmaaru dostal do zakončení Košťál, proti jehož pokusu se vyznamenal Bulters.

Skóre mohl na stranu Alkmaaru překlopit Arveladze, jehož hlavička těsně minula cíl. Pak nečekaně udeřil Liberec. Záložník Papoušek natáhl ke své obávané dělovce a jeho projektil z 23 metrů zapadl přesně k tyči. Liberečtí byli v euforii, postup měli na dosah. Ale v závěru drtivý tlak Alkmaaru neustáli.

Schaarse sice nejprve zázračně vychytal Čech, ale na chytrý Jennerův oblouček z 89. minuty už neměl. Bláznivý zápas strhl všechny diváky, který jeho aktéry vyprovodili do kabiny aplausem vestoje.

AZ Alkmaar - Slovan Liberec 2:2 (0:1)
Branky: 69. Steinsson, 89. Jenner - 26. Zápotočný, 85. Papoušek. Rozhodčí: Robertson Brines - Cunningham, Middleton (všichni Skot.). ŽK: Dembélé - Blažek. Diváci: 17.000.
Alkmaar: Sinouh (38. Bulters) - Steinsson, Da Silva, Opdam, De Cler - Gudjónsson, Schaars, Martens - Koevermans (59. Jenner), Arveladze, Dembélé (79. Lens). Trenér: Van Gaal.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Papoušek (90. Dohnálek), Frejlach, Bílek, Pudil - Parks (74. Pospěch), Blažek (90. Hodúr). Trenér: Lavička.
Tabulka skupiny C
1.Alkmaar321010:47
2.Sevilla32106:07
3.Liberec41216:75
4.Braga31024:53
5.Grasshoppers30033:130

Reklama

Související témata: