Hlavní obsah

Lukaku řádí, překoná Ronalda? Kouč je nadšený

Düsseldorf/Praha

Byla to pořádná kanonáda! Fotbalisté Interu Milán se v pondělí večer v Düsseldorfu prostříleli do finále Evropské ligy po vysoké výhře 5:0 nad Šachtarem Doněck a jejich trenér Antonio Conte byl po drtivém vítězství nadmíru spokojený. Nerazzurri podle kouče podali tak skvělý výkon, že jindy silný ukrajinský soupeř vypadal jako průměrný tým.

Foto: Pool, Reuters

Takhle vstřelil Romelu Lukaku pátou branku Interu Milán a uzavřel gólové hody duelu se Šachtarem Doněck.

Článek

"Měli jsme odvahu i dobrý plán. Zápas evropských pohárů jsme odehráli správným způsobem a hráči zaslouží veškerý kredit. Byl to super výkon. Dokázali jsme, že Šachtar vypadal průměrně," řekl Conte v televizním rozhovoru.

Inter v pondělí vyhrál první poločas 1:0 gólem Lautara Martíneze, po změně stran nasázel další čtyři branky. Podruhé skóroval argentinský štírek Martínez, jednou se trefil záložník Danilo D'Ambrosio a další dva zásahy si připsal další útočník Romelu Lukaku. Sedmadvacetiletý robustní Belgičan se trefil jako první v historii soutěže i v desátém utkání v řadě a stíhá další klubovou legendu.

Lukaku přišel loni v létě z Manchesteru United a v pátečním finále proti Seville může vyrovnat či dokonce vylepšit zápis slavného Ronalda. Brazilský mistr světa z roku 2002 a trojnásobný nejlepší fotbalista světa (1996, 1997 a 2002) ve své premiérové sezoně 1997/98 v dresu Interu Milán vstřelil celkem 34 branek a přidal triumf v tehdejším Poháru UEFA. Lukakova bilance se v pondělí zastavila na čísle 33.

"Šachtar má řadu talentovaných hráčů, kvalitu v kombinaci i v rychlosti. Ale znemožnili jsme jim presovat po celém hřišti, donutili jsme je bránit. Dobře víme, že v tom nejsou tak silní jako v držení míče. Díky nám vypadali slabší, než skutečně jsou," uvedl jednapadesátiletý trenér.

Inter postoupil do finále Evropské ligy po 22 letech. O první trofej pod Contem si v pátek zahraje proti rekordnímu pětinásobnému šampionovi Seville, kde působí i český brankář Tomáš Vaclík. Z italských celků v soutěži naposledy triumfovala Parma v roce 1999.

Foto: Pool, Reuters

Útočný tank Interu Milán Romelu Lukaku (vlevo) v souboji s Davitem Chočolavou ze Šachtaru Doněck.

"Je to uspokojivé pro všechny. Podle mě je nejdůležitější, že mnoho chlapců hraje takové zápasy poprvé, získávají zkušenosti na důležité úrovni - v turnaji, kde Itálie dlouho nefigurovala," konstatoval Conte.

Milánský celek ovládl Evropskou ligu respektive jejího předchůdce Pohár UEFA třikrát v letech 1991, 1994 a 1998, v roce 1997 ve finále podlehl Schalke. "Sevilla je obrovsky zkušená. Myslím, že Evropskou ligu vyhráli třikrát v posledních šesti nebo sedmi letech. Nicméně my máme entuziasmus, hlad a touhu ohromit lidi," prohlásil bývalý kouč Juventusu Turín nebo italské reprezentace.

Foto: Pool, Reuters

Obránce milánského Interu Diego Godín (vlevo) odkopává míč do bezpečí před Taisonem ze Šachtaru Doněck.

"Teď si potřebujeme odpočinout, dobít baterky a pokusit se dát nějakou radost fanouškům Interu. Myslím, že na tyto hráče budou pyšní, protože do toho dávají srdce a duši," dodal Conte.

Reklama

Související témata: