Hlavní obsah

Marseille - Braga 1:0Marseille porazila Bragu, uspěly i Villarreal a Asteras

Aktualizováno

Fotbalisté Marseille porazili v Evropské lize Bragu 1:0 a na druhý Liberec ve skupině F stále ztrácejí bod. Villarreal zvítězil 2:1 na hřišti Dinama Minsk a zůstal na druhém místě skupiny E o šest bodů před Viktorií Plzeň. Asteras Tripolis porazil APOEL Nikósie 2:0 a posunul se na třetí pozici skupiny K s dvoubodovou ztrátou na druhou Spartu. Postup do další fáze soutěže si vedle Rapidu Vídeň zajistily Neapol, Dortmund a Molde.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Záložník Marseille Lucas Silva Borges (vpravo) v souboji s Rafaelem Alexandrem Fernandesem Ferreirou da Silvou z Bragy v utkání Evropské ligy.

Článek

Marseille byla od začátku duelu s Bragou aktivnější, jeden z pokusů skončil na břevnu a několik dalších šlo těsně mimo Matheusovu branku. V 39. minutě už ale otevřel skóre střelou zpoza vápna N'Koudou.

Braga, jíž výlet do Marseille přinesl také odcizení kopaček hráčů, se sice po změně stran snažila s výsledkem něco udělat, Olympique ale těsné vedení udržel. Portugalský celek i přes prohru zůstal v čele skupiny s dvoubodovým náskokem na Slovan Liberec.

První poločas zápasu mezi Dinamem Minsk a Villarrealem nepřinesl žádné větší šance. První gól padl až v 69. minutě a překvapivě jej dali domácí. Střídajícímu Vitusovi ke skórování stačily dvě minuty na hřišti a Dinamo poprvé v základní skupině oslavilo vstřelenou branku.

Jenže běloruský celek vedení dlouho neudržel. Voronkov fauloval ve vápně a nařízenou penaltu proměnil další střídající hráč Soldado. A právě bývalý útočník Tottenhamu či Valencie zápas také rozhodl, když čtyři minuty před koncem zužitkoval Dos Santosovu přihrávku.

Skvělý úvod a závěr poločasu

Už ve druhé minutě Asteras rozvlnil síť APOELu, po nepovedeném odkopu jednoho z hostujících obránců se trefil Bertoglio. Kypřané mohli vyrovnat v 17. minutě, Štilič ale nastřelil pouze tyč. Vedle začátku poločasu se Asterasu povedl také jeho konec, po Mazzově centru se hlavou prosadil útočník Jannu.

V 71. minutě byl zápas asi na čtvrt hodiny přerušen kvůli diváckým nepokojům, po návratu hráčů na hřiště měl šanci domácí Mazza, stav už se ale nezměnil.

Neapol má po čtyřech výhrách jistý postup ze skupiny D. Dánský Midtjylland s obráncem Filipem Novákem v sestavě porazila jednoznačně 5:0. Na výhře se dvěma brankami podílel útočník Gabbiadini.

Také Dortmund splnil roli favorita a ázerbájdžánskou Gabalu porazil 4:0. Za první poločas se dostal k 19 střelám, dvě z nich byly gólové, když se prosadili Reus a Aubameyang. Na obě trefy přihrál Mchitarjan, který v této sezoně asistoval už u 12 soutěžních branek Dortmundu, což se nikomu z pěti největších evropských lig nepovedlo. V druhém poločase navíc arménský reprezentant přidal jednu trefu a Borussia mohla také oslavit postup.

Molde se stalo překvapením Evropské ligy: ze čtyř zápasů získalo 10 bodů. Tři z nich vybojovalo na hřišti Celticu Glasgow, rozhodující branku na 2:1 vstřelil v 37. minutě kapitán norského celku Daniel Hestad, který se ve 40 letech stal nejstarším střelcem v Evropské lize.

Zeman asistoval

O výhře Liverpoolu 1:0 v Kazani naopak rozhodl teprve devatenáctiletý záložník Ibe, jenž vstřelil svůj premiérový soutěžní gól za Reds. Liverpool se stal prvním anglickým týmem, který dokázal na hřišti Rubinu bodovat. Ve skupině B je druhý o dva body za Sionem, který remizoval 1:1 s Bordeaux. U gólu domácích v nastavení asistoval záložník Martin Zeman, který se na hřiště dostal v 73. minutě. Za Bordeaux odehrál celý zápas Jaroslav Plašil.

Jako kapitán vedl Basilej do zápasu na hřišti Belenenses obránce Marek Suchý, v bráně vedoucího týmu švýcarské ligy nechyběl Tomáš Vaclík. Radovat z gólu se mohl v závěru prvního dějství, když s penalty skóroval Janko. Na 2:0 pro hosty upravil po povedeném pasu za obranu Embolo.

Útočník Tottenhamu Harry Kane se prosadil v Evropské lize po 364 dnech a otevřel skóre duelu s Anderlechtem. Ostrované sice o náskok po gólu Ezekiela přišli, v závěru ale tříbodový zisk londýnskému týmu zajistil střídající Dembélé.

Raul Bobadilla pomohl hattrickem k výhře Augsburgu 4:1 nad Alkmaarem. Vedle Neapole se dařilo i dalším italským klubům: Lazio Řím zvítězilo 2:0 v Trondheimu, Fiorentina stejným poměrem uspěla v Poznani s Lechem.

Albánské Skënderbeu Korce dosáhlo na první body a hned oslavilo plný zisk, když nad Sportingem Lisabon překvapivě vyhrálo 3:0. Dva góly dal Lilaj, z toho jeden z penalty po faulu brankáře Ruie Patrícia, který musel už v 17. minutě po červené kartě opustit hřiště.

4. kolo základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Celtic Glasgow - Molde 1:2 (1:2)
Branky: 26. Commons - 21. Elyounoussi, 37. D. Hestad. ČK: 77. Bitton (Celtic).
Ajax Amsterdam - Fenerbahce 0:0.
Skupina B:
Sion - Bordeaux 1:1 (0:0)
Branky: 90.+4 Salatic - 67. Touré.
Kazaň - Liverpool 0:1 (0:0)
Branka: 52. Ibe.
Skupina C:
Dortmund - Gabala 4:0 (2:0)
Branky: 28. Reus, 45. Aubameyang, 67. vlastní Zenjov, 70. Mchitarjan.
Krasnodar - PAOK Soluň 2:1 (1:0)
Branky: 33. Ari, 67. Joaozinho z pen. - 90.+1 Mak.
Skupina D:
Neapol - Midtjylland 5:0 (3:0)
Branky: 23. a 38. Gabbiadini, 13. El Kaddouri, 54. Maggio, 77. Callejón.
FC Bruggy - Legia Varšava 1:0 (1:0)
Branka: 38. Meunier.
Skupina E:
Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň 1:2 (0:1)
Branky: 72. Holenda - 13. a 77. Schobesberger. Rozhodčí: Banti - Costanzo, Meli (všichni It.). ŽK: Limberský, Hořava - Dibon. Diváci: 11.691.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral (81. Mahmutovič), Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (63. Kopic), Kolář (69. Holenda), Kovařík - Ďuriš. Trenér: Krejčí.
Rapid: Novota - Pavelic, Sonnleitner, Dibon (67. M. Hofmann), Stangl - Petsos, Schwab - Schobesberger, S. Hofmann (51. Grahovac), Kainz - Prosenik (78. Jelič). Trenér: Barišič.
Dinamo Minsk - Villarreal 1:2 (0:0)
Branky: 69. Vitus - 72. z pen. a 86. Soldado.
Minsk: Ihnatovič - Běhunov, Politevič, Bangura, El Monir - Adamovič (67. Vitus), Premudrov, Voronkov (73. Korytko), Bečiraj - Rassadkin, Udoji (78. Jedigarjan). Trenér: Rašovič.
Villarreal: Barbosa - Rukavina, Mario Gaspar, Ruíz, Jokič - Samu, Trigueros, Pina (62. Dos Santos), Castillejo (73. Suárez) - Bakambu, Leiva (46. Soldado). Trenér: Marcelino.
Skupina F:
FC Groningen - Slovan Liberec 0:1 (0:0)
Branka: 81. vlastní Padt. Rozhodčí: Borski - Rostkowski, Boniek (všichni Pol.). ŽK: Hoesen, Bacuna - Šural.
Groningen: Padt - Kappelhof, Reijnen, K. Larsen, Burnet - Maduro (78. Drost), Tibbling (83. Hateboer) - Antonia, Rusnák, Linssen - Hoesen (67. Bacuna). Trenér: Van de Looi.
Liberec: Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák (60. Sýkora) - Pavelka, Folprecht - Jefremov (90.+4 Kerbr), Shala, Šural - Bakoš (73. Rabušic). Trenér: Trpišovský.
Marseille - Braga 1:0 (1:0)
Branka: 39. N'Koudou.
Marseille: Mandanda - Isla, N'Koulou, Rekik, Mendy - Lucas Silva (70. Sparagna), Romao - N'Koudou (83. Barrada), Cabella, Ocampos - Batshuayi (90. Manquillo). Trenér: Míchel.
Braga: Matheus - Carneiro, Boly, Ferreira, Goiano - Alan (78. Eduardo), Mauro (53. Luiz), Vukčevič, Rafa Silva - Fonte, Hassan (67. Crislan). Trenér: Fonseca.
Skupina G:
St. Etienne - Dněpropetrovsk 3:0 (1:0)
Branky: 38. Monnet-Paquet, 52. Berič, 65. Hamouma.
Rosenborg Trondheim - Lazio Řím 0:2 (0:2)
Branky: 9. a 29. Djordjevič. ČK: 83. Keita (Lazio).
Skupina H:
Besiktas - Lokomotiv Moskva 1:1 (0:0)
Branky: 58. Quaresma - 76. Niasse.
Skënderbeu Korcë - Sporting Lisabon 3:0 (2:0)
Branky: 14. a 19. z pen. Lilaj, 56. Nimaga. ČK: 17. Rui Patrício (Sporting).
Skupina I:
Lech Poznaň - Fiorentina 0:2 (0:1)
Branky: 42. a 83. Iličič.
Belenenses - Basilej 0:2 (0:1)
Branky: 45.+1 Janko z pen., 64. Embolo.
Skupina J:
Karabach Agdam - Monako 1:1 (1:0)
Branky: 39. Armenteros - 72. Cavaleiro.
Tottenham - Anderlecht Brusel 2:1 (1:0)
Branky: 29. Kane, 87. Dembélé - 72. Ezekiel.
Skupina K:
Sparta Praha - Schalke 04 1:1 (1:1)
Branky: 6. Lafata - 20. Geis z pen. Rozhodčí: Gómez - Rodriguez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Jiráček, Matějovský, Dočkal, Lafata - Höjbjerg, Geis. Diváci: 17.352.
Sparta: Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Fatai (88. Konaté), Dočkal, Jiráček, Matějovský, Krejčí - Lafata (90. Juliš). Trenér: Hejkal.
Schalke: Fährmann - Caicara, Neustädter, Kaan Ayhan, Aogo - Sané (82. Meyer), Goretzka (87. Kolašinac), Höjbjerg, Geis - Huntelaar (77. Di Santo), Choupo-Moting. Trenér: Breitenreiter.
Asteras Tripolis - APOEL Nikósie 2:0 (2:0)
Branky: 2. Bertoglio, 45.+1 Jannu.
Asteras: Theodoropulos - Lluy, Sankaré, Zisopulos, Panteliadis - Iglesias, Kurbelis - Lanzarote (63. Funtas), Bertoglio (64. Hamdani), Mazza - Jannu (78. Alloco). Trenér: Vergetis.
APOEL: Waterman - Sérgio, Astiz, Carlao, Antoniades (64. Alexandru) - Artymatas (77. Charalambidis), Morais, Vinicius - Štilič, Piatkowski (46. Cavenaghi), Vander. Trenér: Ketsbaia.
Skupina L:
Bilbao - Partizan Bělehrad 5:1 (3:1)
Branky: 15. a 19. Williams, 40. Etxebarria, 71. Aduriz, 81. Elustondo - 17. Oumaru.
Augsburg - Alkmaar 4:1 (2:1)
Branky: 24., 33. a 74. Bobadilla, 66. Či Dong-Won - 45.+1 Janssen.

Reklama

Související témata: