Hlavní obsah

Mourinho dostal obraz, chválil Slavii a sháněl číslo na Štěpánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete důkaz, jak je trenér fotbalového AS Řím José Mourinho v Itálii populární? Jeden z hostů tiskové konference před zápasem Evropské ligy se Slavií mu přinesl jako dárek jeho namalovaný portrét. Úspěšný stratég byl uvolněný, opět uznale mluvil o Slavii, a když ochotně odpovídal na otázky českých žurnalistů, vzpomněl si na svého kamaráda tenistu Radka Štěpánka.

Slavia cestuje do Říma. Příspěvek z pořadu Přímák Video: Sport.cz

 
Článek

Řím (od našeho zpravodaje) - Mourinho se Štěpánkem se znají dlouho, bývalý český tenista se s ním poznal už před lety, kdy vedl Chelsea. Obdivovali se navzájem, portugalský trenér jednou po porážce řekl hráčům Realu Madrid, že by měli bojovat jako Štěpánek. „Přiznávám, že jsem na něj ztratil telefon. Rád bych využil této příležitosti a rád bych na něj získal kontakt,“ pravil Mourinho. Čeští novináři mu ho pak po jednom z činovníků AS Řím poslali.

Po minulém kole Evropské ligy Mourinho českého vicemistra vychválil, teď o Slavii prohlásil: „Viděl jsem hrát Slavii v několika zápasech. Proti Spartě hrála úplně jinak než v těch zbylých, ty styly byly zcela odlišné, ale jsme připraveni na obojí. Proti Spartě hrála přímočařeji a neměla takové držení míče. Slavia má velké kvality, dynamické hráče, skvělý útok a solidní obranu. Je tam řada skvělých hráčů, trenéra (Jindřicha Trpišovského) osobně neznám, ale podle výsledků odvádí skvělou práci.“

Logicky si všiml pravidelné rotace hráčů v Trpišovského sestavě. „Když se mění sestava, je složitější se na to připravit. Slavia má pět až šest ofenzivních hráčů, dvě až tři možnosti vedení útoku. Neměli jsme tolik času na přípravu. Uvidíme,“ podotkl Mourinho.

Trenérský velikán narazil na českého soupeře ve své kariéře jen jednou. FC Porto vedl před jednadvaceti lety v Lize mistrů proti Spartě, která doma vyhrála 2:0. „Uff, to už je hodně let. V Portu jsem byl tehdy pár týdnů,“ vybavil si Mourinho. „Co se týče českého fotbalu, jsem tedy spíš pozorovatelem. Slavia má ale velice silný tým,“ dodal.

Šedesátiletý stratég platí i za bouřliváka, proti Slavii nesmí být na lavičce kvůli trestu od UEFA. Červenou kartu viděl i v posledním ligovém zápase proti Monze. Italští žurnalisté se ho ptali i na chování ostatních trenérů, kteří nebyli potrestáni jako on, a zda se tedy neměří všem stejně. „Ano, myslím si to. A vy asi taky, když se mě na to ptáte. Nevím, proč to tak je,“ prohodil kouč AS Řím.

Řešil se i útočník Romelu Lukaku, kterého už o víkendu čeká návrat do Milána, AS Řím hraje na Interu. Očekává se divoké přivítání belgického střelce. Emoce už pracují teď. „Nevěděl jsem, že je pro Inter tak důležitý. Nechápu, co na tom všichni vidí. To, co udělal pro Inter, odvedlo dalších dvě stě hráčů. Nikdo se nepodivoval nad tím, když k rivalům přecházeli Calhanoglu, Cannavaro, Vieri nebo další, ale nad Lukakem se všichni pozastavují. Nerozumím tomu,“ uzavřel Mourinho.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.