Hlavní obsah

Muslera? Starý, ale umí, vyprávěl Panák. Penalty Sparta ani tak netrénovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Wilfried Zaha, nebo Dries Mertens? Či snad bomber Mauro Icardi? Pokud hádáte, že podle stopera fotbalové Sparty Filipa Panáka je nejdůležitějším hráčem tureckého Galatasaray jedna ze zmíněných ofenzivních hvězd, jste na omylu. „Moc se mi líbí Fernando Muslera. Staří gólmani nohama moc neumí, on je výjimkou. Přijde mi, že rozhoduje, jak budou hrát,“ smekl před brankářem soupeře 28letý obránce.

Muslera? Na to, kolik mu je, umí skvěle nohama, což staří gólmani moc neumí, chválí brankáře Galatasaraye Filip Panák Video: Sport.cz

 
Článek

Uruguayec, jenž vloni oslavil sedmatřicáté narozeniny a v tureckém celku plní roli kapitána, by se mohl stát stěžejní postavou odvety prvního kola play-off Evropské ligy.

Sparta v ní bude dohánět jednobrankové manko z utkání na půdě Galatasaray. Možná si mohla naopak hýčkat náskok. Nebýt Muslery. Zkušený gólman po celý zápas českého mistra deptal, největší lahůdku si pak schoval na závěr, kdy za stavu 2:2 hlavou zneškodnil stoprocentní šanci Tomáše Wiesnera. Galatasaray jen o chvilku později zásluhou Icardiho uzavřelo skóre na 3:2.

Pokud Letenští soupeři jednobrankovou výhru oplatí a stejný rozdíl vydrží i po prodloužení, dojde na penaltový rozstřel. Nešiklo by se tedy právě pokutové kopy potrénovat? Vždyť právě ty způsobily, že Sparta ve třetím předkole Ligy mistrů nakonec podlehla dánské Kodani…

„Penalty jsme nijak zvlášť netrénovali. Neřešili jsme to. Kdyby k tomu došlo, půjde o to, kdo si věří,“ uvedl Panák.

Pro něhož půjde o jeden z největších zápasů kariéry. Kariéry, která mohla vzít za své dříve, než se stačila pořádně rozjet.

Technicky vytříbený stoper dlouhé roky laboroval s poraněným kolenem. Na debut za A-tým Sparty si po příchodu z Karviné v zimě 2019 musel počkat. Nekonečných dva a půl roku. Aby toho nebylo málo, později se proklaté koleno ozvalo ještě jednou a vyžádalo si další operaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Filip Panák na archivním snímku

Nyní je ale Panák plně fit a řadí se mezi opory Sparty. Což platí i přesto, že první utkání v Istanbulu proseděl na lavičce. „Ohromně těžké rozhodnutí. Je to pro nás klíčový hráč, jsem přesvědčený, že nám v odvetě může hodně pomoct,“ chválil trenér Brian Priske.

Letenští s Panákem v čele vyhlíží postup do osmifinále Evropské Ligy. Sparta je nejsilnější za dlouhá léta, v aktuální sezoně svůj domácí stánek pravidelně vyprodává. „Před vlastními fanoušky jsme sebevědomí. Když se něco nepovede, víme, že nás podrží. Na zápas se všichni těšíme,“ vykládal Panák.

Úkol před čtvrtečním duelem je jasný. Eliminovat nesmírnou ofenzivní sílu Galatasaraye a v řádné hrací době vyhrát minimálně o gól. Ideálně ještě výrazněji, aby nedošlo na prodloužení a zrádné pokutové kopy.

Po postupu ale dychtí i turecký gigant. Vedený velezkušeným Muslerou, který podobných zápasů již odchytal mraky. Přeci jen, na čtyři mistrovství světa se nepodívá jen tak někdo…