Hlavní obsah

O jaro, o budoucnost! Horký závěr podzimu, Češi mají naději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horký čtvrtek přichází. Tři tuzemské kluby mají před sebou závěrečné vystoupení ve skupinové fázi evropských pohárů. Všechny do něj vstoupí s nadějí na postup do jarního pokračování. Ve hře je hodně, další budoucnost českého fotbalu na pohárové scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha během utkání základní skupiny Evropské ligy s Bröndby v dánské Kodani.

Článek

Nejen optimální závěr podzimu, v banku je mnohem víc. Český fotbal usiluje o návrat k pěti místenkám na pohárové hostině. A maximální možné zastoupení v jarní vyřazovací fázi je zásadním předpokladem. „Pozitivní je, že všechny tři kluby ještě hrají o postup. Abychom se dostali na potřebnou 15. příčku v žebříčku koeficientů, je klíčové, aby zimu v Evropě přečkali, pokud možno všichni čeští zástupci," poukazuje zkušený trenér a fotbalový internacionál Stanislav Levý.

Sparta se po porážce v Glasgow loučí s Evropskou ligou. Doma však hostí Bröndby Kodaň a také remíza jí postačí, aby udržela třetí příčku. Nesmí jen prohrát. Mužstva na třetím místě nově čeká takzvané knockout play off Konferenční ligy proti týmům ze druhých příček KL. Vítězové tohoto prvního jarního kola pak postoupí do osmifinále Konferenční ligy proti vítězům skupin KL, kteří postupují do osmifinále přímo.

Prošli jsme nekomfortním obdobím, jsme už ale jiný tým než v Rotterdamu, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Jelikož ani Slavia, ani Jablonec už své skupiny v Konferenční lize vyhrát nemohou, mají shodný cíl jako Sparta. Jakési jarní předkolo v pohárové soutěži číslo tři.

Evropská liga
Skupina A:
1.Lyon550015:415
2.Glasgow Rangers52125:47
3.Sparta Praha51134:94
4.Bröndby Kodaň50232:92

Sešívaní svedou v Berlíně přímou bitvu o druhou příčku s Unionem. Mají bod k dobru, takže jim i remíza stačí k postupu. Nesmějí jen prohrát.

Pozice Jablonce je složitější. Ztrácí bod na druhé Randers, a tak na hřišti beznadějně poslední Kluže potřebuje získat víc bodů, než Dánové uhrají v Alkmaaru. Spíš vyhrát, roli může hrát i celkové skóre.

Konferenční liga
Skupina D:
1.Alkmaar53207:311
2.Randers51409:87
3.Jablonec nad Nisou51316:66
4.Kluž50142:71
Skupina E:
1.Feyenoord Rotterdam53209:511
2.Slavia Praha52127:67
3.Union Berlín52037:86
4.Maccabi Haifa51131:54

„Pro Spartu je určitě zklamáním, že v takové skupině nedosáhla na druhé místo. Proti Bröndby od ní jednoznačně očekávám výhru. Union neřadím ke špičce bundesligy, takže věřím, že i Slavia minimálně na remízu v Berlíně má. Jablonec doplácí na úzký kádr, ale šanci má i on," míní Levý.

České kluby se po nepříliš povedeném 5. kole ve skupinách propadly v žebříčku o čtyři příčky na 20. místo. Ztrátu na klíčovou 15. pozici, která jako poslední znamená pět zástupců na evropské scéně, ale tuzemské týmy stále nemají velkou. K aktuálně patnáctému Řecku jim chybí 0,35 bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Michal Surzyn z Jablonce a Vangelis Pavlidis z Alkmaaru.

Reklama