Hlavní obsah

Pohár UEFA: Těžký los pro české týmy

MONTE CARLO

Všem čtyřem českým zástupcům ve fotbalovém Poháru UEFA přisoudil páteční los prvního kola v Monte Carlu těžké soupeře. Na Britské ostrovy zamíří obě pražská "S" - Spartu čekají skotští Heart of Midlothian, Slavii zase pikantní duel s Tottenhamem, který stejně jako pražský klub vlastní britská společnost ENIC. Mistrovský Liberec se utká s Crvenou Zvezdou Bělehrad, zatímco Mladou Boleslav čeká slavný Olympique Marseille.

Článek

Jedině představitelé Sparty se nedomnívali, že dostali z osudí nejtěžší možný tým, trenéři zbylých tří českých celků na los žehrali. "Jde o kvalitního soupeře, věřím, že ten zápas bude zajímavý pro naše fanoušky. Sparta podle mého názoru dopadla lépe než ostatní čeští zástupci v Poháru UEFA," uvedl kouč Sparty Stanislav Griga na adresu Hearts, za něž hrají bývalý útočník Letenských Michal Pospíšil a reprezentant Roman Bednář.

Cesta na druhý konec Evropy

Slavii po souboji v předkole s ázerbájdžánským Karvanem Jevlach čeká cesta na druhý konec Evropy do Londýna. Souboj s pátým celkem uplynulé sezony Premier League je pro svěřence Karla Jarolíma vedle společného majitele zajímavý i tím, že náhradníka anglické reprezentační jedničce Robinsonovi dělá jejich bývalý gólman Radek Černý. "V tomto souboji určitě nebudeme favoritem," prohlásil kouč Jarolím den po bezbrankové remíze s Jevlachem.

Šanci na postup nevidí příliš reálně ani v Mladé Boleslavi, kde se představí velkoklub z Marseille v čele s hvězdou MS Ribérym. Po Galatasarayi Istanbul, na němž ztroskotali v předkole Ligy mistrů, se tedy Středočeši utkají s dalším elitním evropským klubem. "Bude to strašně těžké. S Galatasaray to bylo 30:70, tady je to 20:80," vyčíslil naděje českého vicemistra na postup útočník Marek Kulič. Jeho trenér Dušan Uhrin mladší se nicméně bude snažit napodobit svého otce, který před patnácti lety slavný francouzský klub vyřadil.

Srbští mistři nejsou neznámou

Někdejší vítěz nejprestižnějšího evropského poháru čeká po neúspěchu v předkole Ligy mistrů i úřadující šampióny z Liberce. Srbští mistři z Bělehradu nejsou pro Severočechy neznámou, v přípravě na sezonu s nimi prohráli 0:3. Tehdy ale za Slovan nastoupili náhradníci. "Bereme los takový, jaký je. Ovlivnit jsme to nemohli, ale teď musíme udělat všechno pro to, abychom se na Crvenou Zvezdu co nejlépe připravili," řekl trenér Vítězslav Lavička, který bude v prvním zápase postrádat distancovaného kapitána Tomáše Zápotočného i druhého stopera Pavla Košťála.

Z českého kvarteta začnou 14. září doma Slavia a Liberec, zatímco Sparta s Mladou Boleslaví vstoupí do soutěže na hřištích soupeřů. O dva týdny později si kluby pořadatelství prohodí. Vítězové postoupí do pětičlenných základních skupin.

Dvojice pro 1. kolo Poháru UEFA:
Sparta Praha - Heart of Midlothian (Skot.),
Slovan Liberec - Crvena Zvezda Bělehrad,
Olympique Marseille - Mladá Boleslav,
Slavia Praha - Tottenham Hotspur,
MFK Ružomberok - FC Bruggy,
Artmedia Bratislava - Espaňol Barcelona,
Černomorec Oděsa (Ukr.) - Hapoel Tel Aviv,
Sporting Braga (Portug.) - Chievo Verona,
Levadia Tallinn - Newcastle United,
FK Molde (Nor.) - Glasgow Rangers,
Standard Lutych - Celta Vigo,
Derry City (Ir.) - Paris St. Germain,
Hertha Berlín - Odense BK (Dán.),
Legia Varšava - Austria Vídeň,
Panathinaikos Atény - Metalurg Záporoží (Ukr.),
Maccabi Haifa - Litex Loveč (Bul.),
Lokomotiv Moskva - SV Waregem (Belg.),
Fenerbahce Istanbul - Randers FC (Dán.),
Red Bull Salcburk - Blackburn Rovers,
Schalke 04 - AS Nancy (Fr.),
Ethnikos Achnas (Kypr) - Racing Lens,
AZ Alkmaar (Niz.) - Kayserispor (Tur.),
Rubin Kazaň (Rus.) - AC Parma,
Bröndby Kodaň - Eintracht Frankfurt,
Atromitos FC (Řec.) - FC Sevilla,
Besiktas Istanbul - CSKA Sofia,
Vitoria Setúbal (Portug.) - SC Heerenveen,
Ätvidabergs FF (Švéd.) - Grasshoppers Curych,
Rapid Bukurešť - Nacional Funchal (Portug.),
Trabzonspor (Tur.) - Osasuna Pamplona,
FC Basilej - Rabotnički Skopje,
West Ham United - US Palermo,
Feyenoord Rotterdam - Lokomotiv Sofia,
FC Sion (Švýc.) - Bayer Leverkusen,
Partizan Bělehrad - FC Groningen,
Škoda Xanthi (Řec.) - Dinamo Bukurešť,
Start Kristiansand (Nor.) - Ajax Amsterodam,
Wisla Krakov - Iraklis Soluň,
AS Livorno - FC Pasching (Rak.),
Dinamo Záhřeb - AJ Auxerre.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články