Hlavní obsah

Pomsta za debakl v Lyonu? Straka ji přivolává, sparťani jsou natankovaní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šok je slabé slovo. Jeho tým vedl po podzimu ligu o devět bodů, přesto byl trenér František Straka v prosinci 2004 na Letné odvolán. Týden po návratu z Lyonu, kde mužstvo v Lize mistrů schytalo debakl 0:5. Dnes stojí fotbalová Sparta proti katovi jménem Olympique znovu. A Straka jí v duelu Evropské ligy věří, přestože velkým favoritem je lídr skupiny A.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér František Straka v akci.

Článek

Jednou už příležitost k pomstě za debakl promarnili. Fotbalisté Sparty narazili na Lyon také v sezoně 2012/13 v Evropské lize. Na úkor Bilbaa tehdy Pražané ze skupiny postoupili, s Olympiquem však doma remizovali 1:1 a venku mu podlehli 1:2.

Není divu, když Sparta porazila francouzské kluby v pohárech jen ve dvou z 13 duelů. „Francouzský fotbal je na vyšší úrovni a pravdou je, že nám nesedí. Vždy však také záleží, proti komu hrajete. Lyon dál vychovává hráče pro velké kluby, třeba Depaye do Barcelony. Přesto už není tak silný jako dřív," míní František Straka, legendární hráč Sparty a její bývalý trenér.

Sparťan Jakub Pešek se v Evropské lize těší na souboje s obráncem Lyonu EmersonemVideo: Sport.cz

V roce 2004 na něj narazil v době, kdy Lyon střádal rekordní sérii sedmi francouzských titulů v řadě. V posledním zápase ve skupině proti beznadějně poslední Spartě nasadil řadu náhradníků, přesto ji rozdrtil 5:0. A kouč byl týden po návratu do Prahy odvolán.

Liga mistrů, 8. prosince 2004
Olympique Lyon - Sparta Praha 5:0 (2:0)
Branky: 19. a 51. Nilmar, 7. Essien, 83. Idangar, 90.(+1) Bergougnoux. Rozhodčí: Plautz - Bereuter, Staundinger (všichni Rak.). ŽK: Bergougnoux. Diváci: 38 571.
Lyon: Puydebois - Reveillere, Diatta, Essien, Berthod (81. Truchet) - Bergougnoux, Diarra (56. Gomez), Clement, Malouda (67. Idangar) - Frau, Nilmar. Trenér: Le Guen.
Sparta: Blažek - Petráš, Homola, Kováč, Labant (28. Urbánek) - Voříšek, Sivok - Poborský, Zelenka, Šimák (65. Meduna) - Jun (79. Pacanda). Trenér: Straka.

„V mém srdci stále zůstává hořká vzpomínka. Nejvíc mě mrzí, že se našli lidé, kterým mé odvolání udělalo radost, aby zbylo místo ve Spartě i na ně. V Lyonu jsme končili mimořádně těžký podzim. Myslím, že teď už by se vedení rozhodlo jinak, vždyť jsme ligu vedli o devět bodů... Ale je to pryč, jdu dál," líčí Straka.

Lyon skončil v minulé sezoně ve Francii čtvrtý, má v kádru spoustu hvězd. „Třeba Shaqiriho, Emersona. Nejvíc se těším na Jeroma Boatenga, který byl deset let oporou Bayernu. Je pořád pozičně skvělý, ale už ne tak rychlý, což je šance pro Peška, Haraslína a další," radí. V bundeslize (Dortmund, Leverkusen) působil i trenér Peter Bosz. „Typická holandská škola. Má svůj styl 4-3-3, ale je flexibilní. Klidnější typ trenéra, hodně se zajímá o lidskou stránku hráčů. Pro tento přístup si ho cenili."

České kluby dokáží v evropským pohárech proti favoritům překvapit, věří trenér Sparty Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Olympique před cestou do Prahy porazil v lize Monako (2:0), které Spartu v srpnu hladce vyřadilo v předkole Ligy mistrů. „Kluci se nesmějí bát nějaké špatné bilance. Ať se Lyon připraví na pěkný tanec! Bude plný haus (dům), kluci jsou po výhře nad Rangers a v derby natankovaní," přeskakuje populární Franz do oblíbené němčiny.

Pro Spartu by byl i bod cenný, kouč ji ovšem vyzývá k větší odvaze. „Hrát na remízu se nikdy nevyplácí! Šance jsou podle mě 50 na 50. Klíčem k úspěchu je být produktivní, protože očekávám, že na obou stranách bude třeba jen minimum šancí. A také riziko v pravou chvíli zapresovat, organizace v přechodové fázi a týmové bránění. Abychom zase zavzpomínali na pohárové úspěchy z mojí hráčské doby, kdy jsme porazili třeba Real Madrid," usmívá se Straka.

Jak podle vás dopadne Sparta proti Lyonu?
vyhraje
37,7 %
remízuje
18,8 %
prohraje
43,5 %
Celkem hlasovalo 5465 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen