Hlavní obsah

Pryč od gladiátorských her, těší se Trpišovský po Ostravě na Zenit

Petrohrad

Válku v Ostravě hrubě nezvládli, proto ji ještě před odletem do Ruska museli detailně rozebrat. Fotbalisté pražské Slavie budou v Petrohradu hájit vedení ve skupině Evropské ligy poté, co podlehli Baníku. „Určitě se bude hrát v jiném tempu a herní kvalitě než v Ostravě. Jakýkoliv bodový zisk v Petrohradu by pro nás byl úspěch,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během derby s Bohemians.

Článek

Do Petrohradu jste dorazili již dva dny před zápasem, domů poletíte až den po něm. Vracíte se k praxi z Liberce, že?

V minulosti se nám osvědčila. Zápasy jdou rychle za sebou, chceme mít na přípravu co nejvíce času. Ne všechno narychlo jako třeba v Kyjevě. Přílet večer, večeře v klidu, ubytovat se. Pak můžeme hned od rána jet svůj program ohledně soupeře. Ukázky jeho hry, video, odpoledne znovu a předzápasový trénink. Máme tak víc času, s Příbramí pak zase hrajeme v neděli.

Pohárový duel následuje po porážce v Ostravě, kde jste si posteskl, že někteří hráči nebyli na utkání připravení...

Doufám, že jsme si všechno vysvětlili. Měli jsme v úterý ještě dlouhé video z Baníku. Snad to bude poučení pro kluky takové zápasy do budoucna zvládat. Ukázalo se, že pokud nebudeme hrát svou hru, na kterou jsme zvyklí, nebude účelná a efektivní.

Jde o poučení směrem k Zenitu?

Spíš do dalších kol, protože naše liga je jiná než Evropa. V Ostravě byly spíš gladiátorské hry. Tuším asi čtyřicet faulů, neustálé osobní kontakty, souboje. Čistého času se hrálo jen 47 minut. Něco takového v Evropě nevidíte, fotbal je tam trošku jiný. V lize budou utkání spíš soubojová, naopak Zenit je nesmírně fotbalový, má kvalitní hráče.

A vy se na něj chystáte bez útočníků...

Variant opravdu moc není. Obsazení postu útočníka bude ještě těžší než v Ostravě. Doma zůstal Olayinka, který bohužel nemá víza. A Muris Mešanovič není na pohárové soupisce. Ostatní se nedali dohromady, což jsme čekali.

Máte i další problémy se sestavou?

Musíme ještě počkat, ne všichni hráči jsou po Baníku fit. Vůbec se divím, že Tomáš Souček zápas přežil. Schytal dva likvidační zákroky. Spousta dalších hráčů má šrámy, třeba Pepa Hušbauer, trénovali s omezením. Ale věříme, že všichni, kteří v Petrohradu jsou, budou nakonec k dispozici.

Už jste vlastně strávil zákrok Milana Baroše?

Myslím, že jeho vyloučení bylo správné. Jsem hlavně rád, že je Tomáš v pořádku, protože kdyby úder fakt dostal na hlavu, kam měl směřovat... Milana jsem trénoval a jak ho znám, určitě ho zákrok teď mrzí, chtěl by ho vzít zpátky. Doufám, že nedostane nějaký velký trest, který by byl škoda pro něj i pro lidi, kteří na takové hráče chodí.

Reklama