Hlavní obsah

Pryč s černou sérií, Kováč chce s Libercem napodobit Plzeň

Estoril

Mají za sebou na podzim porci 28 soutěžních zápasů, poslední je čeká ve čtvrtek večer v Estorilu. Fotbalisté Liberce hrají v Evropské lize o postup do jarní části, nejsou však v optimální formě. Slovan v devíti soutěžních zápasech po sobě nevyhrál, poslední tři prohrál. Naposledy zvítězil 3. října doma právě nad Estorilem 2:1. „Úterní postup Plzně je pro nás inspirací,“ slibuje kapitán týmu Radoslav Kováč, že Liberec neskládá zbraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký kapitán Radoslav Kováč v zápase se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Trénink Liberce před utkáním Evropské ligy v Estorilu.

Převaha domácích došla v 62. minutě naplnění. Po Frýdkově přímém kopu odvrátili hosté míč ve vápně jen ke Kováčovi, liberecký kapitán tvrdě vypálil a brankář Silva stačil už jen tečovat míč do sítě. Bylo 3. října a nikdo tehdy netušil, že se Kováč na více než dva měsíce stal autorem posledního vítězného gólu Liberce.

Jestli se Slovan ani v Portugalsku nevzchopí, přežije jeho černá série zimu...

„Na takový vítězný gól se samozřejmě nezapomíná. Věřím, že to tady zvládneme," řekl Radoslav Kováč před středečním tréninkem v Estorilu.

Už nejsou takoví dravci

Liberec může bodovým ziskem ve večerním duelu českým klubům výrazně přiblížit druhé místo v kvalifikaci Ligy mistrů od sezóny 2015/16.

„Chceme pomoci českému fotbalu, koeficient je důležitý. Hlavně však chceme pomoci sami sobě, našim fanouškům. Aspektů je strašně moc. Určitě je pro nás inspirací i postup Plzně. Fandili jsme, je to krásný úspěch. Klobouk dolů, chceme ji napodobit," slibuje kapitán.

I on však jako by během série trochu propadal malověrnosti.

„Jako by z nás na konci podzimu vyprchaly síly a vítězná mentalita. Udělali jsme sice velký kus práce, ale poslední zápasy nám nevyšly. Už nejsme takoví dravci, něco nám chybí a porážka na Slavii to dokonala. Docela jsem rád, že liga má přestávku," líčil po posledním ligovém duelu v Edenu.

Důležití parťáci mu v Estorilu chybí

Celou tíhu zápasů nese omezený počet třinácti, čtrnácti hráčů. „Třeba Plzeň má tři útočníky, my jenom Ramba (Rubušice - pozn. red.), který musí hrát sám na obou frontách. Kdybychom měli o dva hotové hráče víc, byly by i naše výsledky lepší," vybízí Kováč vedení klubu k posílení kádru.

V Estorilu si Slovan musí poradit bez čtyř hráčů. Z ustálené obranné čtveřice vypadli Kušnír a Kelič, mimo jsou také Delarge a Coufal.

„Samozřejmě Kušňa je nadstandardní hráč, který může dát gól nebo na něj hlavně přihrát. Renato je můj dlouhodobý parťák. Chybět budou, ale nemůžeme se na to vymlouvat," avizuje Kováč.

Aby nebylo komplikací málo, brankář Kovář a záložník Hušek byli nedávno v tisku nařknuti z možného ovlivnění ligového zápasu v Mladé Boleslavi. „Nic příjemného to není. Přema se tím hodně trápil, i Hasan. Ale už aféru neřešíme, výkonem na hřišti nikomu odpovídat nemusíme. Jedeme sami za sebe," ujišťuje stoper.

Zápas mezi Estorilem a Libercem se hraje dnes večer od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak skončí zápas Evropské ligy mezi fotbalisty Estorilu a Liberce?
Vyhraje Estoril
16,4 %
Zápas skončí remízou
15 %
Zvítězí Slovan
68,6 %
Celkem hlasovalo 1801 čtenářů.

Reklama

Související témata: