Hlavní obsah

Rada o bývalém kouči Rangers: Gerrarda jsem žral, ale klesnul u mě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Na Ibrox Stadium čelí hostující týmy tradičně obří vlně nenávisti. Bude během čtvrtečního duelu se Spartou v rámci Evropské ligy ještě silnější? Vzhledem k mediálně značně propírané kauze stopera Slavie Kúdely, kterého záložník skotského klubu Kamara obvinil z rasismu. A kterou rozdmýchávají ostrá prohlášení Kamarova právníka, který označil za rasismus i bučení tisíců dětí na Kamaru v zářijovém duelu na Letné. Čeká Spartu v Glasgow peklo?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Rangers Steven Gerrard po zápase mezi slávisty Alexanderem Bahem (vlevo) a Tomášem Holešem.

Článek

Glasgow (od našeho zpravodaje) - „Reakce fanoušků Rangers můžou být nenávistné. Právník Kamary všechno živí, dělá si PR. V hledišti bude padesát tisíc diváků. Ale Sparta je natolik zkušená, že by se nad tím měla povznést. Problém nevznikl v jejím zápase, Skotové to ale nerozlišují. Trošku to ale může být odbourané odchodem trenéra Gerrarda. Byl pro mě pan fotbalista. Uznával jsem ho, žral jsem ho, byl tvrdej. Ale tady u mě klesnul. Jak se vyjadřoval po utkání na Spartě... Brání něco, čemu nerozumím," říká v podcastu BODLO na Sport.cz bývalý reprezentační trenér Petr Rada, který se vyjádřil také ke kauze Kamara.

Celý případ považuje za zvláštní, desetizápasový trest pro Kúdelu za neadekvátní. „Vážím si Ondry Kúdely, jako hráče i kluka. Do něj bych tohle v životě neřekl. Až ho potkám, řeknu mu: Hele, vedeš dva nula, měl jsi spíš stát na půli a počítat, kolik za to máte. Za všechno ale tenkrát mohl rozhodčí. Pískal nás teď s Jabloncem na Randers, neodpískal jasnou penaltu," tvrdí současný kouč Jablonce.

Téma rasismu je podle něj zpolitizované. „A politika do sportu nepatří," má jasno Rada. Proto ani není příznivcem gesta, které dělá spousta hráčů v Anglii před zápasy. Pokleknutím dávají najevo podporu hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží). „Klekají, proč? A proč jenom fotbalisté? Kdybych hrál v Anglii, s mojí povahou bych taky nepoklekl. Rasismus, který se tady vytváří, je prostě politika," uvádí Rada.

„Víte, pokud budu mít v mančaftu černého nebo bílého Čvančaru (pozn. - útočník Jablonce), budu ho brát stejně. Vynadám mu úplně stejně, pokud si to zaslouží," upozorňuje 63letý trenér, že má k hráčům všech etnik naprosto shodný přístup.

Reklama

Související témata: