Hlavní obsah

Schicka Leverkusenu doporučil, odměnou bude oběd

Praha

Pět báječných sezon prožil fotbalový obránce Michal Kadlec v Leverkusenu. V dresu soupeře pražské Slavie pro čtvrteční pokračování skupiny C Evropské ligy byl vicemistrem Německa, finalistou tamního poháru a účastníkem Ligy mistrů. V klubu si získal takové renomé, že když Bayer před pár týdny kupoval českého útočníka Schicka, figuroval nyní pětatřicetiletý zadák v celé transakci jako konzultant.

Foto: Weller Tom, ČTK

Zraněný útočník Leverkusenu Patrik Schick po vystřídání během duelu s VfB Stuttgart.

Článek

„Zase bych svoji roli nezveličoval," směje se Kadlec, který za Leverkusen odehrál během pěti sezon 158 zápasů, vstřelil 14 branek a na patnáct přihrál.

„Oni měli Patrika pochopitelně nastudovaného, důkladně vyskautovaného. Vždyť za něj zaplatili v přepočtu sedm set milionů. Ale v Německu se hodně řeší i takové rodinné hledisko. Chtějí vědět, v jakých podmínkách hráč vyrůstal, zda osobní život už v mládí nebyl problémový. Lidská stránka je pro kluby velice důležitá. Jde o aspekt, na jehož základě mohou predikovat, zda jim hráč následně mužstvo nerozloží," vysvětluje Kadlec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec ze Slovácka (vpravo) a Ibrahim Keita z Bohemians během utkání 15. kola Fortuna ligy.

Simonu Rolfesovi, sportovnímu řediteli Bayernu, bývalý český reprezentant Schicka pochopitelně doporučil. „Simon říkal, že u něj mám oběd. Odehrál v klubu deset sezon, nastupovali jsme spolu během celého mého angažmá, a tak se těšil, jak zavzpomínáme," připomíná Kadlec bývalého záložníka, který kvůli zranění vypadl z finální nominace na mistrovství světa 2010, z něhož Německo přivezlo titul.

„Byl jsem v kontaktu i s Patrikem a ujistil ho, že pokud do Leverkusenu půjde, neprohloupí. Jde o klub na nejvyšší úrovni z hlediska bundesligy i celé Evropy. Úplně jiný svět. Když jsem pak přestoupil do Fenerbahce, rovněž velkoklubu, mnohokrát jsem si vybavil, jak odlišně funguje Leverkusen," přiznává s úsměvem Kadlec.

Bývalého bundesligového zaměstnavatele, jehož dres od léta 2008 oblékal pět sezon, pořád sleduje. „Já ale sleduji i Kaiserslautern, kde jsem vyrůstal během tátova angažmá a začínal s fotbalem," připomíná s úsměvem otcovo úspěšné osmileté působení v bundeslize po sametové revoluci.

Foto: Sport.cz

Patrik Schick se hned v prvním utkání za Bayer Leverkusen prosadil střelecky.

„Je fakt, že Leverkusen zatím neprohrál. Ale zpočátku sezony čekali tři zápasy vítězství. A když pak porazili Mohuč a Augsburg, nepřikládal jsem tomu zase tak velkou váhu. Mohuč je nejslabší klub v bundeslize, proti Augsburgu to nebylo úplně jednoznačné. Ale v Evropské lize přehráli úplně dominantně Nice, které ve Francii patří ke špičce, což nasvědčuje mnohé," přemítá Kadlec.

„Leverkusen má skvělou ofenzívu. Patrik je sice zraněný, ale argentinský útočník Alario má velmi dobrou formu. V minulé sezoně inkasovali hodně branek, ale na defenzivě dost zapracovali. Zejména stoper Tapsoba mě hodně zaujal. Je výborný. Nicméně si nemyslím, že je Slavia bez šance. Leverkusen není zvyklý na vysoký napadání, které Pražané praktikuji. I proto očekávám zajímavou konfrontaci," říká Kadlec.

Reklama

Související témata: