Hlavní obsah

Šéf Slavie se omluvil za selhání! Ubohý lynč, brání klub starosta Řeporyjí

Praha

Po parádním výsledku fotbalové Slavie v Evropské lize s anglickým Leicesterem (0:0) přišla z vršovického Edenu omluva. Šéf mistrovské Slavie Jaroslav Tvrdík se v pátek veřejně ospravedlnil za to, že v těžké době, kdy celý svět bojuje s pandemií koronaviru, byli pozváni na duel Evropské ligy s Leicesterem VIP hosté, mezi nimiž nechyběl epidemiolog Roman Prymula či hradní kancléř Vratislav Mynář. Tvrdík to označil morální selhání. Klubu z Edenu se naopak zastal na sociálních sítích řeporyjský starosta Pavel Novotný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek (dole vlevo), bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (vedle), Jaroslav Tvrdík (prostřední řada uprostřed), ředitel České televize Petr Dvořák (nahoře druhý zleva) a Alexandr Vondra (druhý zprava nahoře) sledují utkání Evropské Ligy mezi Slavií a Leicesterem.

Článek
Fotogalerie

Možná, že jsme Leicester trochu zaskočili, říká Lukáš Provod

Na prestižní duel do Vršovic zamířili například bývalý ministr zdravotnictví a poradce premiéra Roman Prymula, tenistka Petra Kvitová, šéf České televize Petr Dvořák či třeba hradní kancléř Vratislav Mynář s manželkou Alex a europoslanec Alexandr Vondra. V důsledku návštěvy fotbalového zápasu následně s Romanem Prymulou ukončil spolupráci premiér Andrej Babiš.

"Pozvání VIP hostů na včerejší zápas bylo v intencích toho, že máme být jako přední český klub vzorem a pozitivním symbolem a na zápasy nemohou všichni naši fanoušci, morálním selhánim. Omlouváme se," zveřejnil Tvrdík omluvu na sociální síti.

Omluvu Tvrdík zveřejnil v pátek ráno. Už bezprostředně po zápase ale bylo jasné, že vnímá vlnu nevole, která se proti vršovickému klubu začala zvedat. "Slavia neporušila žádné epidemiologické nařízení. Všichni hosté jsou dlouholetými fanoušky klubu, prošli PCR testy a netestujeme názorovou příslušnost našich fans. Současná etapa pandemie v ČR však vyžaduje více než cokoliv jiného solidaritou. V tom jsme udělali obrovskou chybu," napsal ve čtvrtek před půlnocí.

Ve druhém poločase jsme se dotkli svého maxima, chválil Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Na obranu Slavie mezitím vystoupil její velký fanoušek Pavel Novotný, starosta Řeporyjí, který byl na zápase s Leicesterem rovněž přítomen. "Ubohý, nefér lynč," napsal na sociální sítě komunální politik v narážce na to, že si Slavia dodržela vše, co měla. Tvrdí, že vše bylo dokonale zorganizováno.

Někdejší bulvární novinář a v současnosti politik Novotný následně ironicky poznamenává, že stoupá ve společenském žebříčku, když byl označen za papaláše.

"Protože ČT zápas vysílala, dostal jsem pozvánku od UEFA. Šel jsem na testy, vzal si respirátor a navštívil akci, která byla legální. Chápu to jako součást své práce, stejně jako třeba účast na chystaném předávání Českých lvů nebo na akci Národ sobě, kultura tobě, kterou budeme vysílat na podporu české kultury. Jestli je to vnímáno jako morální selhání, omlouvám se. Doposud jsem na to tak nenahlížel," vysvětlil v pátek generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Na Slavii mohlo 300 osob

V Česku aktuálně platí nejvyšší stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES, ve kterém jsou povoleny pouze profesionální sportovní soutěže bez diváků. Tvrdík před zápasem s Leicesterem oznámil, že se na tribuny dostane v rámci pilotního projektu několik stovek lidí, kteří předtím podstoupí PCR test na covid-19 a budou mít respirátor FFP2.

"Od 9-12 testy, pilotní projekt. Dnes 300 osob, kapacita ale až 600 testů za hodinu. Do 14.00 mají všichni testovaní výsledek. Náramek na ruku s elektronickým kódem tak, aby šlo snadno projít turnikety. Přijatelná cena. V kombinaci s respirátorem FFP2 bez rizika," pochvaloval si Tvrdík před zápasem.

Jenže jak odhalují fotografie z tribun, na které fanoušci usedli, s regulí o povinném respirátoru si řada návštěvníků hlavu vůbec nelámala...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavia na utkání prvního kola vyřazovací části Evropské Ligy proti Leicesteru zkusmo pustila omezený počet fanoušků.

Reklama

Související témata: