Hlavní obsah

Sevillu miluje, derby na Betisu mu ale rozmluvili. Sparta tam šanci má, věří Vaclík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční bitva v Evropské lize ho silně přitahuje. Fotbalistům Sparty vychytal jejich předposlední titul, v Seville zase strávil tři báječné roky a s FC vyhrál Evropskou ligu. Místní Betis, na který Letenští narazí, dobře poznal jako velkého rivala. „Zápas začíná s ohledem na časový posun po skončení našeho tréninku, tak věřím, že se na něj podívám,“ hlásí reprezentační brankář Tomáš Vaclík až z Massachusetts na východním pobřeží Spojených států.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Vaclík ještě v dresu Sevilly.

Článek

Při losu skupiny jste byl ještě v Praze. Co jste mohl sparťanům povědět o Betisu?

Že se mohou těšit na Sevillu, úžasné město. Na krásný stadion s vynikající atmosférou, přestože se bude hrát v dřívějším čase, a ne úplně večer. A hlavně na těžkého soupeře, který přestože nezačal sezonu ideálně, je i na španělskou ligu nadprůměrný.

Španělsko jste si během angažmá v Seville oblíbil. Měl jste ho v létě při hledání nového angažmá opět ve hře?

Španělsko jsme si s rodinou zamilovali. Jenže přes léto tam skoro nikdo v první lize nehledal brankáře. Zranil se Courtois, takže si Real pořídil Kepu. Jinak jsem zásadnější změny nezaznamenal.

Sevilla přesto navždy zůstane vaším městem, že?

Určitě. Příjemní lidé, krásné počasí po celý rok. Nemůžu říct nic špatného. I na kluky tam čeká nějakých 35 stupňů Celsia. Krásné náměstí, aréna na býčí zápasy. Byli jsme tam s rodinou moc spokojení.

Sparta jede na Betis. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Betis jste poznal jako velkého rivala. Jaké je městské derby?

Docela divoké. Vždycky rozdělí město na půl. Fanouškovské základny jsou tak přibližně 50 na 50. Řevnivost mezi nimi je opravdu velká. Když jsem byl nedávno po operaci ramene, chtěl jsem se letět na kluky podívat. A zrovna to vycházelo na derby, jenže na Betisu. Řekli mi chlapče, radši nejezdi, v derby se na stadionu soupeře neukazuj. Takž asi tak… (úsměv) Fanouškovské základny za svými kluby hodně stojí po celý rok, v den derby ovšem ještě mnohem víc.

Betis zažil sestupy i návraty mezi elitu. Momentálně je oceňován jako tým hrající moderní fotbal pod taktovkou renomovaného trenéra Pellegriniho.

Ano, vynikající tým. Poslední dobou mám pocit, že ho chtějí výrazně omladit, hlavně v předních liniích. Oporou je samozřejmě Isco, velké jméno a pořád rozdílový hráč. V létě skončil Joaquín, kapitán a klubová legenda. I bez něj jsou ovšem mimořádně silní, stoprocentně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík během utkání kvalifikace MS 2022 s Walesem.

Zmínil jste Isca, šampiona z Realu Madrid. Jak jste ho poznal jako soupeře?

Obrovský bombarďák po všech stránkách! Umí jeden na jednoho, má skvělou techniku. Zajímavé je, že po konci v Realu zamířil do mojí Sevilly. Tam mu to nevyšlo, nebyl spokojený. Tak odešel rovnou do Betisu. I psychicky to pro něj musí být hrozně náročné, ale pořád je skvělý hráč.

Jaké dáváte Spartě na Betisu šance? Soupeři ze Španělska jí nikdy moc neseděli, na druhou stranu po výhře nad Limassolem může nastoupit s čistou hlavou.

Přesně tak, viděl jsem ji teď proti Plzni a moc se mi líbila. Podle mě tak může v Seville klidně něco uhrát. Betis nezvládl úvodní zápas ve skupině na Rangers. Potřebuje tedy vyhrát a bude muset hru víc otevřít, což by mělo klukům vyhovovat. Vpředu mají řadu rychlostních typů, Haraslína, Birmančeviče, mohli by toho využít. Musejí se připravit na těžkého soupeře, šedesát tisíc lidí v hledišti, ale šanci podle mě mají. Zápas je pro ně velkou šancí a motivací, aby se ukázali ve Španělsku, a řekli si třeba i o to, aby tam mohli hrát každý týden.

Jan Kuchta dal Plzni gól žehličkou. Je pro mě důležité, že jsem se konečně trefil!Video: Sport.cz

Nedávno jste zamířil za moře. Jak se vám vede na startu angažmá v New England Revolution poblíž Bostonu?

Všechno jde dobře, teď už jen začít hrát, aby mě trenéři dali do branky. Po životní stránce a lidí kolem je všechno v pořádku. Seznamujeme se s prostředím. Už jsme také vyrazili za českými hokejisty Bruins, při jejich přípravném zápase jsme se seznámili. Pomalu se jim taky blíží začátek sezony.

V září jste sledoval z hlediště v Edenu zápas národního týmu s Albánií. Kvalifikační odveta v Tiraně je na pořadu již příští týden. Co v těžkém duelu od spoluhráčů z národního týmu očekáváte?

Myslím, že i fanoušci u nás poznali, jak velkou kvalitu Albánie má. Za jejich reprezentací stojí celý národ, prý by na zápas klidně prodali i 200-300 tisíc vstupenek. Obrovský zájem. Po zkušenosti z domácího utkání ovšem kluci vědí, do čeho jdou. Díky Lize národů je v záloze i baráž, pořád však věřím, že dokážeme na EURO postoupit přímo ze skupiny.

Reklama