Hlavní obsah

Skotsko je pro hromotluky, vzpomíná Sionko na Rangers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvituje, že po dvou letech dostal šanci vidět svůj bývalý klub v Praze. Když fotbalisté Rangers naposledy přijeli na Letnou, do hlediště směly jen děti a pár čestných hostů. „Minule jsem se díval v televizi, tentokrát nebudu v hledišti chybět,“ těší se Libor Sionko na utkání Evropské ligy. Český internacionál po léta oblékal rudý dres, sezonu 2006/07 pak strávil právě v Glasgow Rangers.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Sionko odehrál za Spartu Praha 317 utkání.

Článek

Čas běží, ve skotském týmu již téměř nikoho nezná. „Z mých časů zbyl v mužstvu už jen jeden kustod. V kontaktu ale nejsme, asi se nepotkáme,“ říká 46letý bývalý křídelník.

Sparta v září 2021 doma v Evropské lize porazila Rangers 1:0. „Mám-li to srovnat, Sparta se za dva roky posunula hodně dopředu. Všichni vidí, jaký progres udělala. Takže se těším, snad budou všichni zdraví, tedy i Haraslín s Krejčím. Sparta hraje dobře, ale utkání je pro mě otevřené, 50 na 50,“ avizuje Libor Sionko.

Do Skotska odešel z Rakouska po mistrovském titulu s Austrií Vídeň. Smlouvu měl na tři sezony, ale již po roce zamířil do FC Kodaň.

Brian Priske se přátelí s trenérem Rangers Clementem. Přeju mu jen to nejlepší, ale ne v dvojzápase s námi!Video: Sport.cz

„První půlrok jsem byl spokojený. Za francouzského trenéra Paula Le Guena jsem hrál pravidelně. Pak ale odešel a jeho nástupce Skot Walter Smith mě postavil jen třikrát. Takovou situaci by řešil asi každý hráč. Odešel jsem do Kodaně, což byla výborná volba,“ líčí nedávný manažer české reprezentace.

Dánský fotbal mu vyhovoval mnohem víc. „Nejsem žádný hromotluk, mám spíš drobnější postavu. Skotský fotbal je hodně tvrdý, takže jsem brzy zjistil, že pro mě není ideální. Často nemá s fotbalem moc společného, nejsem na to úplně stavěný. Říká se ale, že i špatná zkušenost je zkušenost. Ničeho nelituju. Na Skotsko vzpomínám v dobrém i ve špatném,“ ujišťuje.

Rangers přivezli do Prahy internacionální tým složený z hráčů mnoha zemí. Přesto se nabízí otázka, zda vyhlášená skotská tvrdost nebude pro Spartu problém.

„Nemyslím si. Ve Skotsku jde především na hřištích soupeřů o to, kam až to rozhodčí pustí. V evropských pohárech se nestane, aby to zašlo tak daleko. Navíc si ani nemyslím, že by se tak chtěli Rangers prezentovat,“ poukazuje sparťanský internacionál.

Glasgow proslulo rivalitou nejen fotbalovou. Fanoušci Rangers jsou protestanti, katolíci zase straní Celtiku. Právě za něj hrál Jiří Jarošík, Sionkův spoluhráč ze Sparty.

„Ve městě jsme se moc nescházeli, Jirka chodil k nám. Manželka uvařila české jídlo, dali jsme si české pivo, a bylo nám fajn… Často jsme měli československý večer, protože k nám chodil i náš kamarád, slovenský útočník Filip Šebo,“ přibrali do party tehdejšího hráče Rangers.

TOP 25 osobností ligy - Libor Sionko

„Ne že bychom se museli skrývat a scházet se s Jirkou potají. Části města jsou ovšem fanouškovsky rozdělené mezi Celtic a Rangers. Vysedávat někde poblíž stadionu soupeře nebylo rozumné. U nás je to ostatně podobné. Hráč Sparty asi těžko půjde na kafe do Edenu, stejně jako si hráč Slavie nepůjde sednout na Letnou…“ usmívá se Sionko.

Rangers nebyli v posledních letech v Praze vůbec populární. Nejprve divoký zápas ve Skotsku se Slavií, pak dusno kolem pražského duelu se Spartou.

Sionko doufá, že ve čtvrtek večer se atmosféra vrátí k normálu.

„Snad už konečně půjde jen o fotbal. Všichni si to přejí. Je mi jasné, že někdo zase vytáhne staré nesmysly. Věřím však, že fanoušci obou týmů se půjdou podívat jen na fotbal,“ věří.

Reklama

  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.