Hlavní obsah

Slávisté, a přilby proti kormoránům máte? Petrohrad se baví bajkou o útoku na létající talíř

Petrohrad

Chvíli je modrý, pak zase zelený, posléze do červena. Když se k němu blížíte, máte pocit, že jste se ocitli v jiné galaxii. Takový byl ostatně záměr japonského architekta Kišo Kurukawy od samého počátku. Vytvořit arénu ve formě létajícího talíře, aby fanoušci měli pocit, že na břehu Finského zálivu přistála kosmická loď jako poselství z fotbalové budoucnosti. Právě na Krestovském stadiónu, nebo chcete-li v Zenit Areně, sehraje pražská Slavia večer své druhé utkání v Evropské lize.

Foto: Sport.cz

Útok kormoránů na fotbalovou arénu v Petrohradu v lidové tvořivosti...

Článek
Fotogalerie

Krestovskij stadión, kde se představí Slavia Praha proti Zenitu Petrohrad.

Částka není oficiální, ale výstavba supermoderního krasavce prý nakonec vyšla na miliardu dolarů... Aréna pro letošní světový šampionát se stavěla již od roku 2006, hrálo se tady semifinále i duel o 3. místo.

Na krásnějším stadiónu ještě sešívaní nehráli. „Je nádherný. Naživo ještě lepší než z videa. Opravdu se jim podařil. Ale jsme tady, abychom uspěli. Nesmíme tedy stadión zase tak moc obdivovat, hlavní je uhrát dobrý výsledek," usmíval se obránce Ondřej Kúdela před středečním tréninkem pod zataženou střechou.

Výstavbu supermoderní arény na Krestovském, tedy Bahnitém ostrově, provázela spousta korupčních skandálů. A po jeho otevření se zrodila jedna sága, kterou se Petrohrad baví ještě dnes. Za všechno může právě střecha.

Dejte si pozor na velké zobáky...

„Když se poprvé v plném provozu zatáhla, vydatně pršelo. Na jednom místě protekla a malér byl na světě," líčí Ivan Židkov, petrohradský fotbalový novinář.

„Jeden z kolegů proto požádal vicegubernátora o vysvětlení, proč tak drahá stavba selhala hned při první příležitosti. Zdůvodnění bylo neuvěřitelné. Za všechno prý mohli ptáci, neboť pro Petrohrad je údajně typické, že střechy často poškodí kormoráni svými velkými zobáky," směje se Židkov ještě dnes.

Vicegubernátor brzy zjistil, že přestřelil, a nechal se později slyšet, že všechno bylo myšleno žertem. Nicméně příběh o útoku nemilosrdných kormoránů (v ruštině baklanů) už nemohl vzít zpátky a okamžitě zlidověl v nefalšovanou ruskou bajku.

V kotli za nápravou debaklu

Sešívaní snad helmy proti klovancům útočných ptáků potřebovat nebudou. Chystají se však na bitvu s lídrem ruské ligy, který je v kotli domácí arény pro 64 tisíc diváků (při koncertech až 80 tisíc) favoritem utkání. Navíc když letos v lednu v přípravě v Dubaji uštědřil Slavii debakl 5:1...

Tehdy šlo o třetí zápas pod taktovkou trenéra Jindřicha Trpišovského.

„Od ledna se hodně změnilo. Zenit má jiného trenéra, v přípravě tenkrát ve dvou poločasech protočili asi 20 hráčů. Den po příletu do emirátů jsme hráli s Petrohradem a rozdíl byl tehdy obrovský. Výsledek byl 1:5, ale Zenit měl obrovské množství šancí. Doufám, že teď ukážeme, že jsme se za půl roku zlepšili a že budeme mnohem vyrovnanějším soupeřem než v předchozím měření sil," přeje si kouč.

Bez útočníků i bez špiónů

V Rusku nemá k dispozici ani jednoho hrotového útočníka. Musí si poradit jinak. Soupeře má načteného, a tak se obešel i bez informací trenéra Vlastimila Petržely či Portugalce Dannyho, kteří působili jak ve Slavii, tak v Petrohradu.

„S Vlastou jsme se shodou okolností viděli o víkendu na zápase v Liberci, ale jen jsme se pozdravili. Když jsme teď jeli kolem původního stadiónu Zenitu, vzpomínal jsem, že tu byla spousta českých hráčů a trenér. S Dannym jsme během jeho angažmá ve Slavii o Petrohradu hodně mluvili, výborně na něj vzpomínal. Ale informace o současném Zenitu jsme čerpali ze zápasů v aktuální sezóně," poukazuje Trpišovský.

Zápas Petrohrad - Slavia se hraje od 18:55 SEČ. Přímý přenos vysílá Nova Sport 1, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama