Hlavní obsah

Šmicer vzpomíná na Řím: Nenávistná atmosféra, kameny na autobus, zlití rodinní příslušníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdepak, Věčné město není k sešívaným vůbec přívětivé. V roce 1996 si fotbalisté pražské Slavie prožili v Římě při slavném postupu přes AS peklo. Před dvěma týdny pak i jejich fanoušci. Vladimír Šmicer byl v obou případech u toho. Poprvé jako hráč, letos coby čestný host. Klubová legenda červenobílých tak rozhodně doufá, že čtvrteční vzájemné utkání Evropské ligy v Edenu proběhne v důstojnější atmosféře.

Nenávistná atmosféra, kameny na autobus, zlití rodinní příslušníci. Vzpomínky Vladimíra Šmicra na pohárový zápas s AS Řím.Video: Sport.cz

 
Článek

Navázat na slavné čtvrtfinále Poháru UEFA z roku 1996 se sešívaným nepovedlo. Ve 3. kole základní skupiny Evropské ligy v Římě prohráli 0:2. Na domácí půdě však mají ještě jednu šanci.

„Tehdy jsme tam hráli v dost nenávistné atmosféře. První zápas jsme doma vyhráli 2:0, tak se nás zkoušeli všemožně rozhodit. Už den předem na tréninku bylo cítit, jak jsou na nás nepříjemní. V zápase to samé,“ vypráví Vladimír Šmicer.

„Je tam dlouhý tunel z kabiny na hřiště. Cestou na nás pokřikovali. My jsme tehdy nebyli tak jazykově vybavení, tak nám to bylo celkem jedno. Vůbec jsme nevěděli, co po nás chtějí,“ culí se i po letech.

Foto: SK Slavia Praha

Jiří Vávra (vpravo) v objetí trenéra Františka Cipra po postupu do semifinále Poháru UEFA přes AS Řím v roce 1996.

Došlo však na mnohem nepříjemnější zážitky. „Když Jirka Vávra dal postupový gól (v prodloužení na 3:1), tak zlili naše rodinné příslušníky různými nápoji. Přitom seděli na hlavní tribuně, ne někde mezi tifosi. Užili jsme si všichni… Když jsme odjížděli ze stadionu, tak házeli kameny na náš autobus.“

Napjatá atmosféra panovala i před pár dny. Italská policie i pořadatelé museli ve městě i na stadionu zasahovat proti slávistickým ultras. Jejich represivní postup pak ovšem pocítili i běžní fanoušci, takže Slavia podala oficiální stížnost.

Nová zábava Vladimíra Šmicra, tipování sestavy Slavie. Málokdy se mi to podaří trefit, přiznává legenda sešívanýchVideo: Sport.cz

„Zase tak úplně překvapený jsem nebyl. I když trochu jo. Šlo o zápas ve skupině, ne rozhodující o postup. Oba týmy byly v pohodě, měly nahráno dost bodů. Nečekal jsem tedy, že atmosféra bude až tak vyhrocená, hlavně mezi fanoušky,“ předesílá Šmicer.

„Měl jsem tam dost známých, nejsou žádní ostří fanoušci. Byli tam i s dětmi. Po zápase tam podstoupili až teror, dalo by se říct. Nedůstojné, co se ke mně dostalo a co jsem si přečetl. Myslel jsem si, že už jsme ve světě trochu dál. Ale jak je vidět, tak ne všude,“ kroutí internacionál hlavou.

Teď se blíží čtvrteční zápas v Edenu. Kotelníci vyzvali slávisty ze všech tribun, aby na domácí duel s AS Řím přišli v tričkách s motivem Ave Slavia. Před sektor hostů se na zápas vrátí plot. Jinak klub nemá informace, že by mělo dojít k nějakým odvetným akcím.

Reklama