Hlavní obsah

Rangers? Snad Sparta vyhraje 6:0, doufá fanoušek Celtiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město rozdělené na dvě části. Ta zelená miluje Celtic, modrá zase Rangers. Zdá se, že v Glasgow neexistuje kompromis. „Jsem fanoušek Celticu, Rangers nesnáším,“ říká jasně taxikář Mohad. Ve čtvrtek večer tedy přeje vítězství pražské Spartě, která právě na Rangers odehraje duel Evropské ligy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťané se radují z branky proti Bohemians.

Článek
Fotogalerie

Glasgow (od našeho zpravodaje) - Mohad dle svých slov nepatří mezi úplně skalní příznivce, jeho srdce je však jasně zelené. Jen zákazníky si vybírat nemůže. „Samozřejmě vozím fanoušky Celtiku i Rangers. Ale ty druhé bych nejraději vysadil mimo město,“ usmívá se.

Svým způsobem má důvod ke spokojenosti. Celtic vede skotskou ligu o osm bodů, hraje Ligu mistrů a poslední zářijové slavné The Old Firm Derby ovládl na půdě Rangers poměrem 1:0. Jenže ne vše je tak růžové. Celtic v úterý prohrál vysoko 0:6 na Atléticu Madrid.

Fotbalisté Sparty, i s uzdraveným Lukášem Haraslínem, si prohlížejí Ibrox StadiumVideo: Sport.cz

„Ale pozor, Atlético má hodně dobrý tým. Morata, Griezmann, opravdu jsou silní. Vždyť nedávno porazili Real Madrid. Doma jsme s nimi hráli 2:2, od nás skvělý výkon,“ upozorňuje Mohad. Je si však vědom toho, že pro Celtic to je zatím ve skupině ještě s Laziem a Feyenoordem zatím jediný bod a účast v jarních pohárech se Skotům vzdaluje. Zároveň si prý nepamatuje na podzim 2020, kdy Sparta hrála proti Celticu v Evropské lize a dvakrát ho porazila 4:1.

„No doufám, že Rangers také dostanou 0:6,“ hlásí přibližně třicetiletý taxikář. Fanoušci Rangers ale rozhodně nesouhlasí. „Tuším, že vyhrajeme o gól, třeba 3:2,“ věští prodavač Joseph. „Sparta má kvalitu, ukázala to před dvěma týdny. Ale my jsme doma daleko silnější,“ varuje Letenské.

Rangers se v poslední době opravdu daří. Pod koučem Philippem Clementem se zvedají, od zápasu na Spartě vyhráli všechna tři střetnutí, pokaždé navíc útočili na třicet střel v utkání.

„Stejně Sparta vyhraje 2:1. Góly dají Kuchta a Birmančevič,“ má jasnou fanoušek Michal, který se svými kamarády přicestoval do Glasgow podpořit svůj oblíbený klub.

Jen při průchodu městem je vidět, že Glasgow fotbalem žije. Mnoho fanshopů, všude samolepky. A k tomu tři na české poměry gigantické stadiony. Ibrox Stadium, domovský stánek Rangers, pojme přes 50 tisíc fanoušků. O něco víc Hampden Park, kde hraje svá utkání národní tým. A do Celtic Parku se vejde dokonce přes 60 tisíc lidí.

To vše ve městě, které je populací přibližně o polovinu menší než Praha. „Tady fotbal znamená všechno. Jsem pyšný, že máme týmy, které hrají evropské soutěže. I když je jasné, že fandit můžete jen jednomu,“ připomíná Joseph, že rivalita mezi katolickým klubem Celtic a protestantskými Rangers je obrovská.

Reklama

  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.