Hlavní obsah

Snadné počty s varováním. Sparta selhává pod tlakem, Slavia zase venku

Hned tří českých zástupců se týká napínavé finále podzimní části evropských pohárů. Ve čtvrtek je na programu poslední kolo skupin Evropské a Konferenční ligy. Spartě i Slavii stačí získat k jistotě postupu do jarního play off Konferenční ligy bod. I Jablonci může remíza v Kluži na postup stačit, ale jen v případě, že zároveň konkurent na postup Randers prohraje v Alkmaaru o dva a více gólů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka ze Sparty Praha a Morten Frendrup z Bröndby během utkání v Kodani.

Článek

Spartu čeká souboj o postup do jarní fáze s kodaňským Bröndby. Favoritem utkání jsou domácí v kurzu 1,75:1, na výhru dánského celku si sázkaři mohou vsadit v kurzu 4,45:1, na remízu pak v kurzu 3,9:1.

Slavia se v klíčovém zápase střetne s Unionem Berlín. Na vítězství sešívaných je vypsán kurz 3,75:1, na triumf Unionu 2:1 a na remízu kurz 3,65:1.

Jablonec se utká s Kluží, setrvání v soutěži však nemá ve svých rukou. Očekává se vyrovnaný zápas, na výhru Severočechů je vypsán kurz 2,62:1, na vítězství Kluže 2,6:1 a na remízu si můžou sázkaři vsadit v kurzu 3,5:1.

„Pražská S nečeká nic snadného. Sparta sice má proti Bröndby výhodu domácího stadionu, jenže na Letnou smí jen hrstka diváků. A hrobové ticho je pro motivaci snad horší než pořádný kotel na hřišti soupeře," soudí Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Kodaňský tým se navíc nachází ve zcela jiném rozpoložení než v polovině září, v dánské Superlize vyhrál šestkrát v řadě a aktuálně je v tabulce třetí. „Pavlu Vrbovi se nepodařilo splnit hlavní podzimní cíl, zajistit pokračování v Evropské lize. Kdyby se Sparta na jaře neobjevila v Evropě vůbec, bylo by to zklamání. Letenské tak čeká zápas podzimu, ve kterém jednoduše musí uspět. Pod tlakem se jim však nedařilo v zápasech proti Rangers nebo Slovácku," varuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Vítězství Sparty očekává 90 % sázkařů. Na výhru Bröndby jde 5 % vkladů, na remízu pak zbylých 5 %.

„Přestože byla Sparta v úvodním střetu obou týmů jednoznačně lepší, vybojovala za remízu na dánské půdě jen jeden bod, což bude chtít doma určitě odčinit. Formu má, do zápasu půjde v pozici favorita," potvrzuje Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Union si poradil i s Lipskem

Ani Slavia se po remíze s Feyenoordem nenachází v komfortní situaci. Sešívaní také potřebují z nadcházejícího zápasu minimálně bod k postupu do jarní fáze, v Berlíně však nepůjde o jednoduchou záležitost. Union je v bundeslize šestý.

„Slavia nastoupí proti stále se lepšícímu soupeři, který v minulém kole bundesligy přehrál účastníka Ligy mistrů Lipsko. Sešívaní budou muset vytáhnout většinu pohárových žolíků, bohužel ten hlavní gólový, Kuchta, bude chybět," poukazuje Urbanec.

„Proti Lipsku vstřelil berlínský celek oba góly po standardních situacích, což může sloužit jako varování pro Trpišovského skvadru. Slavia však stabilizovala stoperskou dvojici, do skvělé formy se dostal Aiham Ousou. Pokud sešívaní navážou na čistá konta z ligových zápasů, postoupí do jarní fáze," avizuje Hanák.

V to, že Slavia bude v Berlíně úspěšná, věří 15 % sázkařů. Na vítězství Unionu Berlín sází 80 %, remízu pak věští 5 % sázkařů.

„Fanoušci sice přejí Slavii postup, její prohry na hřištích soupeřů v důležitých zápasech venku ale na optimismu nepřidají," všímá si Světlíková a dodává, že se také často sází, že v zápase padnou více než dva góly.

Kluž je velkou hádankou

Pohárové jaro si chce uhrát i Jablonec. O víkendu zaznamenal teprve třetí výhru v tomto ročníku Fortuna ligy, přestože zápas proti Bohemians dohrával tým Petra Rady jen s devíti hráči. To Kluž v domácí lize vládne, naposledy ztratila body v půlce října a v tabulce je s náskokem osmi bodů první. V Konferenční lize se však rumunskému celku vůbec nedaří.

„Kluž je hádankou. Docela výzva i pro sázkaře. Ve skupině je poslední s jedním bodem, ale v Rumunsku vládne před FCSB. Jablonecké trápí opačný problém. V pohárech to jde, ale tragický podzim v lize znovu a znovu bere hráčům ze severu optimismus," podotýká Urbanec.

„Kluž je s jedním získaným bodem na posledním místě skupiny D a už dávno vypadla ze hry o postup. Jablonec na play off stále šanci má, kromě bodového zisku ovšem musí spoléhat, že už jistě postupující Alkmaar neprohraje v souběžně hraném utkání s Randers. Severočeši tak nemají svůj osud ve vlastních rukou," varuje Hanák.

Výhru Jablonce předpokládá 30 % sázkařů. Na triumf rumunského celku jde 60 % vkladů a na remízu zbylých 10 % sázek.

„K vítězství by mohl Jablonci přispět jeho nejlepší střelec v Konferenční lize Tomáš Čvančara, který se prosadil v obou duelech s Randers. Hodně se také tipuje, že v utkání nepadnou víc než 4 góly," uzavírá Světlíková.

Reklama