Hlavní obsah

Lyon - West Ham 0:3Souček a Coufal jsou v semifinále Evropské ligy, Barcelona končí

Aktualizováno

Čeští fotbalisté Tomáš Souček a Vladimír Coufal pomohli West Hamu v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy k výhře 3:0 v Lyonu a po remíze 1:1 z úvodního duelu slaví postup do semifinále. V něm se utkají s Frankfurtem, který překvapivě zvítězil 3:2 na hřišti Barcelony a favorita soutěže vyřadil.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Tomáš Souček (uprostřed) a Craig Dawson z West Hamu a Emerson Palmieri z Lyonu.

Článek
Fotogalerie

Druhou semifinálovou dvojici tvoří další německý tým Lipsko a skotští Rangers. Lipsko po výsledku 1:1 z minulého týdne dnes zvítězilo v Bergamu 2:0. Rangers otočili vývoj dvojzápasu a na domácí půdě si poradili s Bragou 3:1 po prodloužení. Semifinálové zápasy jsou na programu 28. dubna a 5. května.

Lyon se mohl rychle dostat do vedení, Toko Ekambi ale nastřelil jen tyč. Krátce před pauzou tak udeřil West Ham ze své parádní disciplíny rohového kopu, hlavou se prosadil stoper Dawson. Ve 44. minutě zvýšil Rice a drtivou desetiminutovku, byť přerušenou přestávkou, završil ve 48. minutě z brejku Bowen. Anglický reprezentant se trefil v obou zápasech.

Souček s Coufalem odehráli celé utkání, záložník Alex Král zůstal na lavičce. "Kladiváři" jsou v semifinále evropského poháru poprvé od roku 1976.

Frankfurt po domácí remíze 1:1 vedl v Barceloně už od čtvrté minuty, kdy proměnil pokutový kop Kostič. Srbský reprezentant měl prsty i v druhé brance, po jeho přihrávce si navedl míč na střelu Borre a výstavní ranou zvýšil náskok.

Kataláncům nepomohlo ani brzké prostřídání sestavy a po 15 zápasech skončila jejich série neporazitelnosti. V 67. minutě pojistil překvapivý postup hrdina zápasu Kostič, ačkoliv domácí v nastavení ještě zkorigovali skóre. Malou naději dal Barceloně nejprve Busquets a v jedenácté minutě nastaveného času uzavřel utkání proměněným pokutovým kopem Depay. Eintracht je mezi nejlepší čtyřkou Evropské ligy znovu po třech letech.

Německo bude mít v další fázi dvojí zastoupení. Oba góly Lipska vstřelil Christopher Nkunku, jenž potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče týmu. Čtyřiadvacetiletý francouzský reprezentant má v této sezoně ve všech soutěžích bilanci 30 gólů a 18 asistencí. V Bergamu se nejprve v 18. minutě prosadil zblízka po Laimerově zpětné přihrávce a v závěru přidal pojistku z pokutového kopu, který sám vybojoval.

"Rudí býci" se v krátké klubové historii dostali do semifinále evropského poháru už podruhé. V sezoně 2019/20 byli mezi nejlepšími čtyřmi celky dokonce v Lize mistrů.

Jako jediní v odvetě na domácí půdě uspěli Rangers, kteří smazali manko z úvodního duelu už ve druhé minutě, kdy se prosadil Tavernier. Kapitán týmu dokonal obrat ve 44. minutě z pokutového kopu po faulu Tormeny, jenž byl navíc vyloučen.

Braga i v oslabení poslala zápas zásluhou Carma do prodloužení, v něm ale rozhodl ve 101. minutě Roofe. Záhy byl vyloučen i Medeiros a portugalský celek v devíti hráčích už závěr utkání nedokázal zdramatizovat.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Bergamo - Lipsko 0:2 (0:1)
Branky: 18. a 87. z pen. Nkunku. První zápas 1:1, postoupilo Lipsko.
FC Barcelona - Eintracht Frankfurt 2:3 (0:2)
Branky: 90.+1 Busquets, 90.+11 Depay z pen. - 4. z pen. a 67. Kostič, 36. Borre. ČK: 90.+11 N'Dicka (Frankfurt). První zápas 1:1, postoupil Frankfurt
Lyon - West Ham United 0:3 (0:2)
Branky: 38. Dawson, 44. Rice, 48. Bowen. První zápas 1:1, postoupil West Ham
Glasgow Rangers - Braga 3:1 po prodloužení (2:1, 2:0)
Branky: 2. a 44. z pen. Tavernier, 101. Roofe - 83. Carmo. ČK: 42. Tormena, 105. Medeiros (oba Braga). První zápas 0:1, postoupili Rangers
Slavia v KL
Další zápasy KL

Reklama