Hlavní obsah

Sparta může zlomit střelecké prokletí v chrámu Liverpoolu. Kuchta: Do Anglie bych se hodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohou být prvním českým týmem, který skóruje na Anfield Road. „Kdyby se nám podařilo vstřelit nějaké góly, bude to povzbuzení do další práce,“ říká útočník Sparty Jan Kuchta před čtvrteční odvetou osmifinále Ligy mistrů na půdě slavného Liverpoolu. Po prohře 1:5 z úvodního zápasu na Letné je o postupujícím téměř jasno, Sparta se ale rozhodně chce ukázat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta ze Sparty Praha v akci

Článek

Liverpool (od našeho zpravodaje)  Rok 2000, Liberec a Pohár UEFA. Sparta, Evropská liga, rok 2011. Oba celky bojovaly na Anfield Road o senzační výsledky, oba padly shodně 0:1. V sestavě Severočechů byl tehdy i současný redaktor Sport.cz Robert Neumann, ale ani on se na ikonickém stadionu ve městě Beatles nedokázal prosadit.

Prvním střelcem českého mančaftu může být někdo z novodobé Sparty. Třeba křídelník Lukáš Haraslín, třeba jeho srbský parťák Veljko Birmančevič, třeba zmíněný Jan Kuchta.

„Střetnutí začíná za stavu 0:0, je to odveta. Budeme chtít navázat na zápasy, jaké jsme v Evropě v této sezoně hráli. Víme, jak se chceme prezentovat, jak máme hrát. Historické statistiky vůbec nesleduji, jdou mimo mě,“ popisuje Kuchta.

Sám je v Anglii potřetí. Během tažení Slavie Evropskou ligou v sezoně 2020/2021 hrál na Leicesteru a Arsenalu. Zážitky silné, jen z pověstné anglické atmosféry si téměř nic neodnesl. Nejen fotbalový svět byl tehdy ochromen covidem, hrálo se bez diváků. Ve čtvrtek se vše změní, na Anfield Road má být vyprodáno. Přes 60 tisíc diváků.

„Čeká nás zase zkušenost na krásném stadionu. Jdeme do zápasu se vší vážností, duel na Liverpoolu určitě řadím k vrcholům své dosavadní kariéry,“ říká Kuchta.

A co vlastně jeho sen někdy si zahrát na Britském souostroví? „Vyprofiloval jsem se v hráče, který by se svým způsobem hry do zdejších soutěží hodil. Anglie je prostě Anglie, nemáme se pak o čem bavit,“ usmívá Kuchta, jeden z ofenzivních lídrů současného týmu trenéra Briana Priskeho.

Pro Letenské jde o 10. soutěžní zápas od 10. února. Únava fyzická i mentální se kumuluje, možná i proto Sparta nezvládla nedělní ligový šlágr a padla v Plzni vysoko 0:4.

„Pořád jsme na čele tabulky, máme svoji sílu, a co se týká fyzičky, hodně jsme rotovali sestavou. Nejsme unavení, každý chce nastoupit a tomu dopovídají všechny tréninky,“ ujišťuje Kuchta, že Sparta je na čtvrteční střetnutí s anglickým gigantem připravena.

Jak skončí odvetný zápas Sparty v Evropské lize na stadionu Liverpoolu?
Debaklem Sparty
56,8 %
Těsnou porážkou Sparty
23,4 %
Remízou
5,5 %
Výhrou Sparty, která však českému mistrovi nebude stačit na postup
4,9 %
Vysokou výhrou Sparty, která českému mistrovi zajistí postup
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3725 čtenářů.

Reklama