Hlavní obsah

Sparta veze ze Schalke senzační bod! Liberec přišel o výhru v nastavení, Plzeň padla

praha
Aktualizováno

Velmi rozdílně si vedli čeští zástupci ve třetím kole základních skupin fotbalové Evropské ligy. Zatímco Sparta po skvělém výkonu vybojovala bod za senzační remízu 2:2 na hřišti Schalke a přiživila postupové naděje, Liberec doma přišel o výhru nad Groningenem v nastavení, když inkasoval ze situace po pokutovém kopu a remizoval 1:1. Plzeň pak ztratila dobře rozehraný zápas a ve Vídni nakonec podlehla Rapidu 2:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují gól Davida Lafaty na 2:1 během utkání Evropské ligy proti Schalke ve Veltins Areně.

Článek
Fotogalerie

Zápas na hřišti favorita začal pro Spartu nejhůře, jak mohl. Už v 6. minutě si naskočil na přesný centr Franco di Santo a velmi lacino poslal svůj tým do vedení. Letenští, jejichž snažení mohl potrestaný kouč Zdeněk Ščasný sledovat jen z tribuny, se ale nesložili a naopak velmi aktivně se snažili o vyrovnání.

Evropská liga, 3. kolo
Schalke - Sparta 2:2
Branky: 6. Di Santo, 73. Sané - 50. Fatai, 63. Lafata
Rapid Vídeň - Plzeň 3:2
Branky: 34. Hofmann, 52. Schaub, 68. Petsos - 12. Ďuriš, 76. Hrošovský
Liberec - Groningen 1:1
Branky: 87. Luckassen - 90.+ 6. Hoesen
Další výsledky EL

Kombinační hrou dokázali domácím pořádně zatopit, ale gólové radosti se dočkali až krátce po změně stran. S trochou štěstí se míč dostal do ideální střelecké pozice Kehinde Fataiovi, jenž pohotovou střelou srovnal.

Sparťanská euforie ale záhy nabrala ještě bouřlivějších rozměrů. David Lafata, který začal kvůli zranění jen na lavičce, naskočil do hry a po pár sekundách na hřišti vykouzlil ze zmatků v domácí šestnáctce vedoucí gól.

Otřesené Schalke vytáhl z bryndy střídající rychlík Leroy Sané. Po rychlém kontru pláchl všem a překonal brankáře Davida Bičíka. V závěru tlak třetího týmu bundesligy sílil, ale sparťané už cennou remízu uhájili. Ze tří zápasů tak mají na svém kontě pět bodů a v tabulce zůstávají na druhé příčce o dva body za Schalke a s dvoubodovým náskokem na třetí APOEL.

Rapid otočil zápas s Plzní

Plzeň potřebovala k uchování reálných nadějí na postup ve Vídni bodovat a za svým cílem vykročila velmi rázně, když prakticky z prvního útoku parádní tečí skóroval Michal Ďuriš. Další minuty ale patřily Rapidu, který srovnal po rohovém kopu, po němž prostřelil chumel hráčů Steffen Hofmann.

Po přestávce však Plzeň znovu inkasovala, když Louis Schaub nejspíš z ofsajdové pozice usměrnil míč do branky Plzně. Viktoria sice tlačila, ale Rapidu hra na brejky vyhovovala. Domácí navíc kuriózně navýšili vedení, když centr Schauba nikdo netečoval a míč překvapivě skončil v bráně.

Čtvrt hodiny před koncem však vrátil umístěnou střelou zpoza šestnáctky naději českému mistrovi Patrik Hrošovský, ale na body už tým trenéra Karla Krejčího nedosáhl. Plzeň tak má po třech kolech na svém kontě stále jen tři body a boj o postup si výrazně zkomplikovala.

Góly až v závěru

Za Liberec skóre otevřel v 87. minutě střídající Kevin Luckassen, ale v 96. minutě srovnal z dorážky po neproměněné penaltě Danny Hoesen. Hosté přitom hráli od 83. minuty bez vyloučeného Michaela de Leeuwa.

Severočeši tak nenavázali na senzační výhru 1:0 z Marseille, přesto jsou se čtyřmi body na postupovém druhém místě tabulky o bod před francouzským týmem. Ten prohrál 2:3 v Braze. Za čtrnáct dní se Severočeši představí v odvetě na půdě Groningenu.

Reklama

Související témata: