Hlavní obsah

Spasí Sparta pohárový podzim? V cestě do Evropské ligy jí stojí vítěz Nizozemského poháru

Zwolle

Plzeň, Liberec a Mladá Boleslav už z předkol Evropské ligy vypadly, Sparta se do jejího play off propadla z Ligy mistrů... Letenští fotbalisté tak jsou poslední nadějí, která může český pohárový podzim částečně zachránit. Aby alespoň udrželi dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů pro další sezóny. V cestě jim stojí nizozemský sok PEC Zwolle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Ladislav Krejčí (vpravo) během předzápasového tréninku ve Zwolle, v popředí Michal Breznaník.

Článek
Fotogalerie

Sparta Zwolle

Katastrofa, kam se podíváš. Sami přišli o vysněnou Ligu mistrů. A po krachu ostatních zástupců zůstali posledními trosečníky na evropské scéně. „Je to škoda, o to větší tlak cítíme. Budeme usilovat o dobrý kredit Sparty i celého českého klubového fotbalu," uvědomuje si před dnešním večerním duelem ve Zwolle trenér Vítězslav Lavička.

„Na tlak jsme ve Spartě zvyklí, takže tím se pro nás zase moc nemění," říká obránce Ondřej Švejdík.

Zwolle je sice na evropské scéně nováčkem, ve finále Nizozemského poháru však nový klub českého útočníka Tomáše Necida vypráskal slavný Ajax 5:1. A Sparta má po vyřazení v Malmö dost starostí sama se sebou, což potvrdila domácí ligová porážka s Baníkem.

„Vyřazení z Ligy mistrů nám přineslo velkou frustraci. Zároveň však věřím, že jsme natolik silní, abychom se s tím vyrovnali. Rozpoložení hráčů na tréninku mi dává za pravdu, podstatné však je, jak se představíme na hřišti. Možnost zahrát si Evropskou ligu je pro nás každopádně velkou výzvou," líčí Lavička aktuální náladu mužstva.

Potřebují se rychle zvednout

Hráči odmítají mluvit o krizi. V optimální pohodě ovšem rozhodně nejsou, do Zwolle navíc přicestovali bez zraněného Holka a vykartovaného Váchy.

„Procházíme složitějším obdobím, ale my se zvedneme. Teď je důležité, abychom rychle a dobře zareagovali. Potřebujeme se zvednout co nejrychleji, aby nás to poznamenalo na co nejkratší dobu," poukazuje záložník Bořek Dočkal.

Necid slibuje Spartě komplikace

Zwolle zdolalo Ajax i v superpoháru a ligovou sezónu zahájilo dvěma výhrami. Ve skromném klubu jsou sami překvapeni, jak dobře jim to šlape.

„Všichni tady Spartu uznávají. Je to český mistr, navíc před dvěma lety vyřadila Feyenoord. V týmu však máme spoustu rychlých a technických hráčů, typický produkt holandské fotbalové školy. A ti budou umět Spartu potrápit," varuje slávista Necid, jehož příchod minulý týden dodal pohárovému duelu patřičnou rivalitu.

PEC Zwolle - Sparta Praha
Úvodní zápas play off Evropské ligy. Dnes od 20:00, rozhodčí Oliver (Anglie). Přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Zwolle: Boer - Van Polen, Van der Werff, Broerse, Van Hintum - Saymak, Rienstra - Lukoki, Drost, Thomas - Nijland.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, Brabec, Costa - Matějovský, Mareček, Hušbauer - Dočkal, Krejčí - Lafata.

Reklama