Hlavní obsah

Ten Hag jako Ferguson, libuje si legenda. United stále hrají o čtyři trofeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden velký zápas zvládli, druhý je čeká už za několik desítek hodin. Fotbalisté Manchesteru United jsou po více než nepovedeném startu sezony na vítězné vlně, stále mohou slavit čtyři trofeje. Teď je těší vyřazení slavné Barcelony v play off Evropské ligy. „Opravdu velké vítězství,“ slaví po čtvrtečním domácím triumfu 2:1 (v součtu dvojzápasu 4:3) trenér Erik ten Hag.

Foto: Reuters

Trenér Manchesteru United Erik ten Hag slaví postup přes Barcelonu v Evropské lize.

Článek

Právě nizozemský kouč je jedním z hlavních důvodů vzestupu Rudých ďáblů. Do klubu přišel v létě, zažil hrůzostrašný start do Premier League, řešil situaci kolem Cristiana Ronalda. Rudí ďáblové ale v posledních týdnech šlapou.

V Evropské lize postoupili do osmifinále, stále jsou ve hře v FA Cupu, v Premier League ztrácí na vedoucí Arsenal pět bodů a v neděli je čeká finále Ligového poháru s Newcastlem. Málokdo ještě před pár měsíci čekal, že United budou na konci února reálně ve hře o čtyři tituly, byť nemusejí získat ani jeden.

Vyřazení Barcelony je ale jen potvrzení dobré formy. „Ano, je to pro mě největší výhra na lavičce Manchesteru. Měli jsme několik dobrých skalpů Liverpoolu nebo Arsenalu. Ale myslím, že vítězství nad lídrem La Ligy je opravdu velké," culí se ten Hag.

Jeho práci oceňují i klubové legendy. „Po odchodu Sira Alexe Fergusona trvalo deset let, než se tým dostal do tohoto bodu. V této sezoně se může stát opravdu cokoli. United mohou vyhrát všechno, nebo nic, vidíme ale velký posun. Ten Hag řeší každou situaci náležitě, stejně Ferguson. Říkám si, že máme konečně toho správného muže. To je skvělé," rozplývala se pro BBC bývalá opora mezi třemi tyčemi Peter Schmeichel.

Ten Hag se navíc může opřít o dva důležité faktory. Prvním je domácí prostředí. United neprohráli na Old Trafford v posledních 18 zápasech, za toto období navíc počítají jen dvě porážky. A pak tu máme náhradníky. Ti vstřelili v aktuální sezoně 19 branek, nejvíce ze všech týmů v pěti nejlepších evropských ligách.

Příkladem je Antony, jenž jako střídající hráč rozhodl dvojzápas s Barcelonou. „Jednou z částí našeho herního plánu je, že můžeme přivést právě Antonyho nebo Garnacha, jsou rychlí a mají skvělý driblink. Pokud se nedaří, střídání dodají týmu vždy energii," těší trenéra.

Člověka by napadlo, že na řadu přijdou úvahy, s kým se utkají v osmifinále Evropské ligy. Jenže našlapaný program nic podobného nedovoluje. „Je mi to jedno, teď se soustředím na Newcastle," vyhlíží ten Hag nedělní pohárové finále. „Musíme porazit všechny, pokud chceme trofej. Budeme respektovat každého soupeře, ale pokud se dobře připravíme a budeme si věřit, můžeme zvládnout cokoliv," dodává sebevědomě směrem nejen k evropským pohárům.

Reklama