Hlavní obsah

Tým prokázal charakter, kvitoval kouč Šilhavý vzepětí Liberce proti Dněpru

Liberec

Hlavně neinkasovat gól. To byl úkol číslo jedna, jaký si vytyčili fotbalisté Liberce pro první duel 4. předkola Evropské ligy na domácím stadiónu proti Dněpru Dněpropetrovsk. Jejich představy ale dostaly povážlivé trhliny už na začátku druhého poločasu, kdy na ukazateli skóre svítil stav 0:2. Jenže známé rčení, že fotbal se hraje až do závěrečného hvizdu rozhodčího, znovu nabylo na aktuálnosti. Severočeši nakonec zachránili skoro ztracený zápas. A na Ukrajinu poletí po domácí remíze 2:2.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Lukáš Vácha (v bílém) překonává brankáře Dněpru Dněpropetrovsku Jana Lašťůvku.

Článek

Český tým prošel během těžkého utkání proměnou od chybujícího souboru k finišujícímu mužstvu, které se rve o co nejlepší rezultát. „Druhý poločas a hlavně závěrečných třicet minut čtvrtečního duelu jsme odpracovali velmi dobře," mínil liberecký trenér Jaroslav Šilhavý. „Ale první hodinu hry to s námi vypadalo zle. Ani za krajně nepříznivého stavu však hráči nesložili zbraně, týmovým výkonem prokázali charakter a šli důsledně za vyrovnáním. A dokonce jsme sahali po vítězství. Vážíme si i toho, že jsme odešli ze hřiště se vztyčenou hlavou. Tedy tak, jak jsme si předsevzali, byť bez radostného pocitu z výhry. Ale to vzepětí na konci nám dává naději i pro odvetu, i když soupeř bude mít výhodu domácího prostředí," uvažoval kouč českého mistra.

Váchu uklidňoval Nezmar

Libereckou porážku odvrátil v samotném závěru záložník Lukáš Vácha. Pomyslný „pohárový" bod za plichtu zařídil proměněnou penaltou do sítě českého gólmana Jana Laštůvky za faul českého stopera Ondřeje Mazucha! Tenhle okamžik rázně určil osud zápasu.

„Normálně by šel kopat osvědčený penaltový exekutor Jirka Štajner, ale při jeho dlouhodobější absenci kvůli léčení embolie to musíme vzít za něj. Honza Nezmar mi říkal, ať jsem v klidu. Věřil jsem si. Rozhodl jsem se, že dám ránu k tyči a vyšlo to," líčil Vácha, který rovněž nepropadá před odvetou skepsi. „Musíme se poučit z nepovedené první půle libereckého utkání. Doufám, že na Ukrajině budeme bojovat už bez zbytečného respektu. I s Dněprem se dá hrát rovnocenná partie, byť u nás v některých pasážích předvedl, co je moderní fotbal s rychlou kombinací a přechodem do útoku. Pokud nedostaneme gól, a vstřelíme branku třeba po nějakém brejku, postoupíme," zamýšlel se liberecký záložník.

Laštůvka litoval remízy

S rozpaky opouštěla Liberec výprava Dněpropetrovsku. Vítězství Dněpru uniklo doslova mezi prsty. „V první půli jsme mohli vytěžit víc z jasných šancí. Pak jsme sice vedli o dva góly, ale slibný náskok jsme prohospodařili, což je trhlina na našem vystoupení. Sami jsme umožnili Slovanu, aby se z téměř beznadějné situace vrátil do zápasu. A jelikož nás dvakrát gólově potrestal, je zpět i ve hře o postup. Takže příští čtvrtek to bude pořád otevřené," řekl brankář Jan Laštůvka v polovině dvoudílné série play-off. Ondřej Mazuch měl na liberecké hlavní tribuně početné příbuzenstvo z Brna, třeba jeho otec seděl mezi diváky se šálou Dněpropetrovsku kolem krku.

Reklama

Související témata: