Hlavní obsah

UEFA vyloučila Ventspils na sedm let z pohárů, sudí Lapočkin nesmí deset let pískat

Nyon

Lotyšský fotbalový klub FK Ventspils se nesmí sedm let účastnit evropských pohárových soutěží v důsledku kauzy s pokusem o ovlivnění zápasu. UEFA zároveň potrestala desetiletým zákazem činnosti ruského rozhodčího Sergeje Lapočkina, který už byl od března dočasně suspendován. O výsledku disciplinárního řízení informovala UEFA bez bližších podrobností.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Sergej Lapočkin na archivním snímku uděluje žlutou kartu trenérovi Petru Radovi během utkání 2. předkola Evropské ligy Jablonec - Pjunik Jerevan v roce 2019.

Článek

Lapočkin byl od roku 2013 rozhodčím mezinárodní federace FIFA, nyní nesmí působit jako sudí na žádné mezinárodní ani domácí úrovni do března 2031. Zastavenou činnost má už od letošního března, podle médií za to, že nenahlásil podezřelý kontakt a snahu o ovlivnění výsledku utkání předkola Evropské ligy z července 2018 mezi Ventspilsem a Bordeaux. Francouzský tým v Lotyšsku vyhrál 1:0.

Disciplinární komise UEFA potrestala také dva funkcionáře lotyšského klubu za podvodné a korupční jednání. Prezidenta Adlana Šiškanova vyloučila z fotbalových aktivit doživotně a sportovního ředitele Nikolajse Djakinse na čtyři roky. Lotyšský celek se bude moci do pohárových soutěží zapojit nejdříve v sezoně 2028/29.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články