Hlavní obsah

Uhrin: Spartu chválím za přístup, v odvetě jí věřím. Snad Haraslín zvládne aspoň sedmdesát minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenil, jak fotbalová Sparta náročný duel na Galatasarayi zvládla. „Hrála opravdu dobře. Vidím u ní velký posun v těžkých zápasech,“ hodnotí pro Sport.cz divoké utkání zkušený trenér Dušan Uhrin mladší. Letenští prohráli v prvním zápase prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy v Istanbulu 2:3, Uhrin zůstává do odvety optimistou.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Angelo Preciado (vlevo) se raduje z gólu na hřišti Galatasaraye Istanbul

Článek

Pochválíte Spartu za výkon, nebo ji pokáráte za chyby v defenzivě a neproměněné šance?

Především bych ji chtěl pochválit za to, že k utkání od začátku přistoupila velice aktivně. Byla výborně takticky připravená, v prvních patnácti minutách byla lepší než Galatasaray. Zřejmě soupeře zaskočila, a kdyby dala branku první, zápas se mohl vyvíjet jinak. Měla dvě obrovské šance. Kuchta mohl střílet do prázdné brány, kdyby mu Birmančevič nahrál. To byla podle mě velká chyba. Jinak se mi ale celé mužstvo líbilo. A ještě bych chtěl ocenit a vyzdvihnout, že v základní sestavě Sparty nastoupili tři odchovanci. Nikdo z nich mě nezklamal.

Rozhodla individuální kvalita v zakončování a celkově ve finální fázi?

Galatasaray má samozřejmě výborné hráče, Icardi je vynikající útočník, ostatně proti Spartě zaznamenal dvě asistence a pak gól ještě dal. Ale nechtěl bych říct, že kvalita byla na straně tureckého mužstva, protože Sparta hrála opravdu dobře. Vidím u ní velký posun v těžkých zápasech. Soupeře se nezalekne. Na druhou stranu si určitě musí rozebrat, proč venku v pohárech ani jedno z těch velkých utkání nedokázala vyhrát.

Vyhrát mohla, kdyby Tomáš Wiesner ještě za stavu 2:2 proměnil v úplném závěru nájezd na brankáře Fernanda Musleru. Vyčítal byste Wiesnerovi zakončení?

Ke konci to bylo hektické, obě mužstva chtěla rozhodnout ve svůj prospěch. Sparta se asi mohla zachovat jinak, víc takticky, zavřít to, aby utkání skončilo 2:2. Ovšem Wiesner měl samozřejmě dát branku. Tahle situace o výsledku de facto rozhodla.

Kde jste viděl problém při gólech, které Sparta inkasovala?

Třeba při třetí inkasované brance byli její hráči moc roztažení, střední záložníci se nestačili včas vrátit. Podle mě ani Vitík neměl vystupovat. Pro brankáře Vindahla to bylo těžké. Neviděl, obranní hráči byli špatně postavení a Icardi míč chytře trefil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Dušan Uhrin mladší v době, kdy trénoval Mladou Boleslav.

Gólman Peter Vindahl chyboval při první brance. Souhlasíte?

Tenhle gól měl chytit. Bylo to na přední tyč, měl mít asi širší postavení, ale taky to neměl jednoduché. Ovšem byla to chyba celé obrany, Vitík s Preciadem otevřeli celou stranu. Vindahl si občas vybere slabší situaci. Nevím, jestli zrovna tento moment utkání ovlivnil. Před druhým gólem chyboval Krejčí. Celkově neměl sparťanský brankář moc práce.

Jaké vidíte šance Sparty do odvety?

Veliké. Doma je silná, vyhrává. Podle jejího výkonu v Turecku jsem optimista. Očekávám taky, že Galatasaray už nebude na Letné tak lehkovážný jako v úvodu první zápasu. Bude plný stadion, fanoušci Spartu poženou. Myslím, že to bude zase pěkné utkání. Bohužel Spartě vypadli tři hráči. Je otázka, jestli budou plnohodnotně nahrazeni.

Kvůli karetním trestům pro odvetu vypadávají kapitán Ladislav Krejčí, Veljko Birmančevič a Matěj Ryneš. Poradí si Sparta bez nich?

Krejčí je lídr týmu, sparťanská nátura. Bude chybět, ale k dispozici bude Panák a snad i Zelený. Doufejme, že Birmančeviče nahradí Haraslín. Snad na tom bude líp, aby zvládl odehrát aspoň sedmdesát minut. Má velkou sílu, ale obecně v útočné fázi problém nevidím. Třeba Kuchta hrál výborně. Bude záležet, jak se dá Sparta dohromady a taky jak zvládne nedělní zápas s Libercem. Pevně věřím, že se jí povede postoupit.