Hlavní obsah

Ujfalušiho Atlético Madrid míří k finálovým branám

PRAHA

V domácí soutěži se fotbalisté Atlétika Madrid topí v průměru a po třech prohrách za sebou byli na odpis, ale v Evropské lize tým českého obránce Tomáše Ujfalušiho míří k finálovým branám.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Tomáš Ujfaluši se raduje z gólu v síti Liverpoolu.

Článek

Atlético výborně rozehrálo partii s Liverpoolem a po čtvrteční úvodní domácí výhře 1:0 bude v semifinálové odvetě na Anfield Road pod tlakem favorizovaný anglický celek.

Ve druhém souboji si hráči Fulhamu pochvalovali, jak zvládli náročný přesun do Hamburku, a po bezbrankové remíze jsou plni optimismu. I Hamburk s českými krajánky Davidem Jarolímem a Davidem Rozehnalem věří, že si v květnu zahraje finále, které hostí právě jeho domovský stadión.

V táboře Atlétika vládne po skalpu Liverpoolu skvělá nálada. "Vstřelený gól je pro nás nespornou výhodou. Ale nesmíme zapomenout na to, jak těžkých 90 minut nás v Liverpoolu ještě čeká," prohlásil autor jediné branky Diego Forlán. Kdekdo se podivuje nad proměnou týmu ze španělské metropole: v posledních třech zápasech španělské ligy jako by už myslel jen na souboje s Liverpoolem.

Ujfaluši a spol. pokaždé prohráli, inkasovali hned sedm branek, ale ve čtvrtek ukázali úplně odlišnou tvář. Nechybělo mnoho a mohl je hřát ještě vyšší náskok, i obránce Ujfaluši předvedl dvě nebezpečné akce. "Ale podstatné je, že jsme neinkasovali," prohlásil záložník Luis Perea. "Ale slavit pořád nemůžeme, nic jsme ještě nedokázali. V Liverpoolu musíme ukázat to samé, co doma. Tedy agresivitu a soustředění. Můžeme tam jet ale sebevědomější, protože máme náskok," řekl Perea.

Hrozný výsledek

Liverpoolští netajili, že chtěli z Madridu vyrazit zpět domů s lepším výsledkem. "Prohra 0:1 je hrozný výsledek. Soupeři, který má výborné brejky, to může v odvetě hodně nahrávat," uvedl brankář Liverpoolu Pepe Reina. Liverpool byl v útoku bezzubý, hodně mu chyběl klíčový útočník Fernando Torres, který je po operaci kolena. Právě Torres před třemi lety za miliardu korun z Atlétika do Liverpoolu přestoupil, ale teď o prestižní zápas přišel. A domácí hráči netajili, že to pro ně byla úleva.

Liverpool, který se cítil být poškozený neuznaným gólem svého záložníka Benajuna, musí doufat, že na Anfield Road znovu předvede obrat ve skóre, jako se mu to povedlo už v osmifinále s Lille a ve čtvrtfinále s Benfikou Lisabon. I s nimi Liverpool po úvodních zápasech venku ztrácel, ale doma pokaždé manko stáhl a postoupil dál. "Teď to bude další velký zápas a my jsme pořád sebevědomí. S našimi fanoušky za zády se cítíme skvěle, zase to můžeme otočit," věřil záložník a kapitán Steven Gerrard.

Rozčarování v Hamburku

Mírné rozčarování vládne v Hamburku, který během nudného zápasu nedokázal překonat soustředěnou obranu Fulhamu, překvapivého semifinalisty, který musel stejně jako Liverpool do Madridu cestovat na německou půdu složitě kvůli zákazu létání nad Evropou.

David Jarolím (uprostřed) v zápase s Fulhamem. foto: Reuters/Christian Charisius

Ani únava z dlouhého přesunu ale anglický tým nepoložila a Fulham může snít o svém prvním velkém evropském finále. "Bylo by to něco ohromného. Ale už teď jsme se přesvědčili o tom, že i doma to bude s Hamburkem nesmírně těžká práce," upozornil útočník Bobby Zamora.

Domácí hráči ale překvapivě nad výsledkem nijak netruchlili. Do Londýna vyrazí s vědomím, že je i remíza v případě jejich vstřelené branky posune do finále. "Jsme hodně spokojení. Když dáme v odvetě gól, dvojnásobně nám to nahraje," řekl obránce Joris Mathijsen. Kapitán Fulhamu Danny Murphy však soupeře dopředu varoval, že příští čtvrtek nabídne jiný scénář než v prvním zápase, kdy Hamburk soupeře držel před jeho brankou. "Asi si myslí, že k nám přijedou a budou dominovat jako teď. Ale to se mýlí," vzkázal Murphy.

Reklama

Související témata: