Hlavní obsah

Vrba: Lyon je se Spartou nesrovnatelný, ale rozdáme si to s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyon

Žádný trenér Sparty ještě v Lyonu nesupěl. Příklady však má současný kouč různé. František Straka byl týden po debaklu 0:5 v Lize mistrů v roce 2004 dokonce odvolán. Také Vítězslav Lavička okusil v rodišti Saint-Exupéryho v roce 2012 porážku (1:2), jenže po domácí odvetě na Letné mohl slavit postup ze základní skupiny Evropské ligy. Shodný cíl mají letenští fotbalisté ve stejné soutěži i letos. „Sám jsem zvědavý, jak si s jedním z nejlepších týmů v Evropě na jeho půdě poradíme,“ usmívá se Pavel Vrba.

Foto: sparta.cz

Trenér Pavel Vrba před zápasem Sparty v Lyonu.

Článek

Před dvěma týdny jste doma nad Lyonem brzy vedli o dva góly. Nemáte obavy, že přestože jste pak prohráli, bude teď Olympique ve druhém vzájemném duelu již obezřetnější?

Všichni víme, že francouzská mužstva jsou v pohárech velice silná. Doma budou chtít fanouškům ukázat to nejlepší, co v nich je. Čekám, že v domácím prostředí bude Lyon ještě silnější než v Praze.

Dá se porovnat Lyon s Monakem, které vás dvakrát porazilo v létě?

Spíš bych bral francouzskou ligu jako celek. Třeba v úterý Lille porazilo v Lize mistrů Sevillu. Ukazuje se, že francouzská liga šla hodně nahoru. A týmy v ní působící jsou na úrovni top mužstev v Evropě. Potkáme se s mužstvem, které patří k nejlepším v Evropě. Sám jsem zvědavý, jak si s ním na jeho půdě poradíme.

Berete náročnou konfrontaci také jako test, na co Sparta v Evropě má?

Naše skupina je jasně daná. Lyon je jasným favoritem. Zbývající mužstva budou hrát o další dvě postupová místa. Hrajeme proti favoritovi skupiny. V zápasech, které v ní odehrál, to jasně ukázal.

Přestali jsme kombinovat, zbavovali se míčů a dovolili soupeři vrátit se do hry, hodnotí Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Doma jste si to s Lyonem chtěli rozdat, výsledkem byla porážka 3:4. Budete tentokrát pragmatičtější s ohledem na bodový zisk?

Určitě si to budeme chtít znovu rozdat. Otázkou je, jak to bude vypadat na hřišti. Myslím si ale, že pokud jde o postup, rozhodující budou dva následující zápasy, které nás čekají. (na Rangers a doma s Bröndby)

Jak moc ovlivňuje přípravu, že během týdne hrajete třetí zápas v řadě venku?

Je to samozřejmě náročné. Hromadí se to, zažil jsem ale i horší termíny. Je to tak dané. Jsme rádi, že hrajeme evropské poháry a nemáme jen klasické týdny. Jsme rádi, že můžete hrát takové zápasy a potkávat se s kvalitními mužstvy.

Sparta na francouzské týmy neumí zahrát, pět posledních utkání s nimi prohrála. Je pro vás motivace sérii prolomit?

Podíval jsem se na soupisku Lyonu, a když jsem viděl, odkud kupují hráče a v jakých klubech působili... S námi je to nesrovnatelné. Máme spoustu mladých hráčů, kteří teprve začínají hrát velký fotbal. Možná za tři roky budou hrát v klubech jako Lyon, nebo se Sparta dostane na takovou úroveň, že budou tady a hrát evropské poháry. Učíme se. Pro nás všechny je hrozně důležité, že máme takovou konfrontaci. Sparta chce zase hrát pravidelně skupiny evropských pohárů. Čím častěji budeme hrát skupinu, tím lépe pro mužstvo, klub i pro fanoušky.

V jakém stavu je navrátilec po zranění Krejčí mladší?

Je připraven na plnou zátěž.

Jak skončí zápas Sparty v Lyonu ve skupině Evropské ligy?
vysokou výhrou Lyonu
38,1 %
těsnou výhrou Lyonu
21,3 %
remízou
21,2 %
těsnou výhrou Sparty
14,7 %
Vysokou výhrou Sparty
4,7 %
Celkem hlasovalo 1981 čtenářů.

Reklama

Související témata: