Hlavní obsah

West Ham chtěl ve Freiburgu penaltu, ale nedostal ji. Byl u toho Souček, trenér zuřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Moyes nechápal: „To přece musela být penalta!“ S fotbalovým West Hamem ve čtvrtek večer cloumal vztek, na konci prologu osmifinále Evropské ligy ve Freiburgu cítil křivdu nejen trenér. Rozhodčí dlouho zkoumali choulostivou situaci, v které figuroval i záložník Tomáš Souček, ale nakonec z toho nic nebylo. West Ham prohrál 0:1 a v odvetě bude muset zabrat.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Takhle rozhodčí Alejandro José Hernández Hernández ve Freiburgu vysvětloval Tomáši Součkovi a Kurtu Zoumovi, proč neodpískal penaltu pro West Ham.

Článek

Na velkých obrazovkách nad jevištěm svítila už 95. minuta, ale to hlavní mělo teprve přijít. Sudí Alejandro José Hernández Hernández se nejdřív radil s kolegy u videa na dálku a teprve po pár minutách se šel podívat na monitor za postranní čárou.

Čas se vlekl a fanoušci očima fixovali rozhodčího u monitoru. Jasno bylo až v 99. minutě: penalta to nebude! A v tu chvíli zápas skončil.

Předně: nebyla to úplně nejpřehlednější situace, možná i proto VAR úřadoval tak dlouho. Míč se v šestnáctce Freiburgu otřel o ruku záložníka Noaha Weisshaupta, nejspíš se trefil sám. A z opakovaných záběrů se zdálo, že Weisshaupta zezadu podle všeho postrčil dotírající Souček. Téhle tezi nahrávají slova Christiana Streicha, trenéra Freiburgu: „Čtvrtý rozhodčí říkal, že tam byl faul, takže to penalta logicky být nemohla.“

Jaký kontrast s vytočeným Moyesem… „Je těžké to pochopit. V Evropě se pískají skoro všechny ruce. Když je máte obě nad hlavou jako Weisshaupt, nejsou v přirozené poloze. Rozhodnutí sudího bylo vůči nám drsné,“ soptil kouč West Hamu.

Mohl být klidnější, kdyby jeho chlapci předtím využili některou ze čtyř střel na branku. Tým s dvěma kladivy ve znaku v posledních dvou ligových partiích stihl dohromady sedm gólů, jenže v Německu zůstal na nule.

Jak v odvetě vymazat manko 0:1? West Ham musí vzpomínat, během loňské jízdy za trofejí z Konferenční ligy ani jednou neprohrál. Ovšem třeba předloni dokázal jednogólový rozdíl škrtnout ve dvojzápase se Sevillou, bylo to taky osmifinále Evropské ligy.

„Vzpomínám si,“ řekl Souček pro klubovou televizi. I on v březnu 2022 gólem pomohl k postupu přes Sevillu. „Doufám, že to proti Freiburgu zopakujeme, ale musíme do toho dát mnohem víc.“

Reklama