Hlavní obsah

Ze zázračného supertalentu je tuctový hráč. Dočká se ještě slávy v Realu Madrid?

Praha

Není to tak dávno, kdy patřil k nejžádanějšímu zboží na fotbalovém trhu. Přetahovanou o zázračného norského mladíka Martina Ödegaarda nakonec vyhrál před více než dvěma roky Real Madrid, který však z opěvovaného supertalentu zatím nevytěžil vůbec nic. Rodák z Drammenu totiž už několik měsíců působí na hostování v nizozemském Heerenveenu, kde má roli spíše řadového hráče.

Foto: Profimedia.cz

Martin Oedegaard v dresu Heerenveenu.

Článek

V Nizozemsku odehrál na jaře třináct zápasů, z toho sedm v základní sestavě, celkově nasbíral šikovný záložník tři gólové přihrávky. Na osmnáctiletého hráče v nizozemské nejvyšší soutěži to nejsou úplně špatná čísla, jenže od jména, o které se praly nejlepší kluby světa, se očekává přeci jen podstatně víc.

Ödegaard předváděl věci, které se žádnému jinému hráči před ním nepodařily. Už ve 14 letech se dostal do áčka prvoligového Strömsgodsetu, v patnácti si zahrál ligu. Jako vůbec nejmladší hráč zasáhl do kvalifikace o mistrovství Evropy, za Norsko nastoupil proti Buharsku, když mu bylo 15 let a 300 dní. Zájem o něj byl takový, že si mohl v podstatě vybrat, do jakého klubu chce přestoupit.

Real Madrid si taky od jeho angažmá hodně sliboval, aby nic nepodcenil, zaměstnal spolu s ním i otce. Jenže ve španělském klubu se raketový růst povážlivě zastavil. Zázračný talent už zdaleka nepředváděl tak zázračné kousky.

Střídání Ronalda jako reklamní tah

Sice měl garantované tréninky po boku hvězd jako Ronaldo, Bale či Modrič, jenže pak často nedostal šanci ani ve třetiligové rezervě v Castille, kterou tehdy vedl Zinedine Zidane.

V květnu 2015 pak pro něj přišla hvězdná chvilka. Při vítězství Realu nad Getafe 7:3 vystřídal největší hvězdu a autora hattriku Cristiana Ronalda. Mnozí to vnímali jako symbolické gesto, kdy si měl o svoji přízeň říct potenciální Ronaldův nástupce - v tomto případě historicky nejmladší debutant v áčku Bílého baletu.

Jenže žádný zlom se nekonal. Tehdejší kouč Carlo Ancelotti později přiznal, že šlo spíše o reklamní tah na přání prezidenta Florentina Péreze. Ödegaard se natrvalo odporoučel do rezervy, kde odehrál 62 zápasů, v nichž si připsal pět gólů a osm asistencí.

Potřebuje čas, tvrdí kouč

Do nejvyšší soutěže se tak vrátil až letos v Nizozemsku, kde však také musí bojovat o místo v sestavě. I když koluje informace, že Heerenveen musí Realu zaplatit pokaždé když Ödegaard nenastoupí, aniž by byl zraněný, 40 tisíc eur. Nizozemci to ale odmítají jako holý nesmysl.

Každopádně pro osmý celek tabulky Eredivisie není nepostradatelným hráčem.

„Myslím, že má na to být lepší. Měl by být na hřišti víc rozhodný, kreativnější a lépe řešit situace při přečíslení," myslí si kouč Heerenveenu Jurgen Streppel.

„Na druhou stranu tyhle věci jsou ve fotbale nejtěžší," podotýká André Bergdölmo - bývalý hráč Dortmundu či Ajaxu a norského národního týmu. Podle něj se musí v Nizozemsku „teprve naučit, co to znamená být profesionálním fotbalistou."

„Podle mě potřebuje hlavně čas, aby se tu adaptoval," doplnil Streppel. Sám norský mladík si však stále věří. „Neprožívám žádnou krizi, cítím, že se tady ze mě stává lepší hráč, můj čas určitě přijde," uvedl před nizozemskými novináři.

V osmnácti letech má celou kariéru stále ještě před sebou, otázkou je, zda ji naplní ve svém stále ještě domovském Realu Madrid.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články