Hlavní obsah

Zpátky v Řecku. Ščasný přivedl Spartu do svého druhého domova

Tripolis

Termínu druhý domov se brání, Kypr a Řecko za něj ovšem de facto považuje. Pravidelně sem jezdí na dovolenou, má tady spoustu kamarádů a známých. „Obě země mi hodně přirostly k srdci,“ usmívá se Zdeněk Ščasný, trenér fotbalistů Sparty. Zápas Evropské ligy Asteras - Sparta se hraje večer od 21:05 SEČ, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný (v černém dresu) na tréninku před čtvrtečním duelem Evropské ligy s Tripolisem.

Článek
Fotogalerie

Když končil hráčskou kariéru, získal angažmá v kyperské Derynii, klubu pendlujícím mezi první a druhou ligou. Druhý rok už působil jako hrající trenér a jak sám hodnotí, Kypr mu změnil celý život. Mimo jiné mu otevřel cestu také k angažmá v Řecku. Nejprve v OFI Kréta, potom v Panathinaikosu (2004/05). Český trenér na lavičce aténského velkoklubu - a nejen to. V Lize mistrů s ním dvakrát remizoval s Arsenalem nebo hladce porazil Eindhoven. „To pro mě bylo v trenérské kariéře zatím nejvíc. Určitě."

Spartu letos do Ligy mistrů nedovedl, los Evropské ligy však trenérovi vedle favorizovaného Schalke přihrál hned dvě jeho oblíbené štace - kyperskou Nikósii a řecký Asteras Tripolis. Právě na Peloponésu dnes večer Pražané základní skupinu rozehrají.

„Hned po losu jsem měl z Řecka spoustu telefonátů. Ozývají se novináři i moji kamarádi, s nimiž udržuji kontakty a konzultuji spoustu věcí z fotbalového prostředí. Žádné velké hecování z jejich strany nečekám, máme hodně přátelské vztahy," líčí.

Z rozpočtu Olympiakosu mrazí...

V Řecku by se samozřejmě rád ukázal. „Panathinaikos neřadím výš než Spartu. Zázemím to jsou naprosto srovnatelné kluby, byť blázinec okolo a temperament diváků je v Řecku trochu jiný," poukazuje Ščasný. „Nedovolím si srovnávat českou ligu s řeckou. Jejich první pětka by u nás samozřejmě taky byla nahoře. A třeba z rozpočtu takového Olympiakosu nás Čechy mrazí..."

Asteras nepatří ke gigantům, určitě však k lepším řeckým klubům. „Vím, že pro české fanoušky nejsou soupeři z Řecka a Kypru úplně atraktivní. My jejich kvalitu nevnímáme, ale já vím, že ji mají," upozorňuje před prvním duelem.

„Asteras je periferní klub z Peloponésu. Když jsem tady byl, šel ze čtvrté ligy do třetí a můj kamarád v něm budoval akademii, takže přesně vím, o čem to bylo. Nemají velké divácké zázemí, ale rozhodně nesmíme nic podcenit. Na to mě upozorňují i mí velcí kamarádi," zdůrazňuje. „Jinak ale vidí každý náš zápas a ujišťují mě, že kvalita by měla být na naší straně," je Ščasný před krátkým návratem na řeckou scénu optimistou.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Asterasem Tripilos a Spartou?
Vyhraje Asteras
14,8 %
Utkání skončí remízou
11,5 %
Zvítězí Sparta
73,7 %
Celkem hlasovalo 4597 čtenářů.

Reklama

Související témata: