Hlavní obsah

Černý sází v Nizozemsku góly. Chci jich dát ještě hodně, hlásí a myslí už i na kvalifikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé za sebou prožil v nizozemské fotbalové lize zápas, v němž si připsal gól a asistenci. Český reprezentant Václav Černý z Twente Enschede je v ráži, v sobotu vítěznou trefou uťal vzdor Sittardu a přispěl k výhře 3:0. „Chci si tuhle formu hlavně udržet,“ říká Černý v rozhovoru pro Sport.cz. Jeho výkony jsou dobrou zprávou pro trenéra národního mužstva Jaroslava Šilhavého, ostatně pětadvacetiletý rodák z Příbrami už blížící se start kvalifikace o mistrovství Evropy vyhlíží. O víkendu byl znovu nejlépe hodnoceným českým legionářem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý v dresu národního týmu.

Článek
Fotogalerie

Cítíte na sobě pohodu a také to, že na vás tým spoléhá?

Určitě. Útočníci jsou od toho, aby byli produktivní, vytvářeli šance, dávali góly, sbírali asistence. Zaplaťpánbůh, že mi to tam teď padá a tým se o mě třeba může opřít.

V Sittardu jste otevřel skóre v 67. minutě. Vaše branka byla zlomová, že?

Myslím, že jo. Už celou první půli jsme byli lepší, ovšem hrálo se na hodně náročném hřišti a soupeř bránil v deseti lidech. Bylo těžké se do něj dostat. Gól na 1:0 je v takové chvíli vždycky osvobozující. Potvrdilo se to, pak jsme hned přidali druhou a třetí branku.

Gól jste dal poměrně z úhlu. Nechtěl jste nahrávat?

Když jsem přešel přes dva hráče a navedl si balon do vápna, nejdřív jsem díval, jestli bych někoho nenašel, abych mu přihrál. Pak jsem ale sledoval nohy stopera a měl je krásně otevřené. Zkusil jsem míč uklidit do brány mezi nimi a musím říct, že se to povedlo přesně tak, jak jsem si představoval.

Při gólu na 3:0 jste nahrával před prázdnou bránu Manfredu Ugaldemu.

Celý útok byl krásně sehraný na jeden dotek. Narážečka, úklid do prázdné. Ukázala se pohoda, ve které jsme v tu chvíli byli.

Jak důležité pro vás bylo zvládnout tohle utkání po třech ligových duelech bez výhry?

Hodně. Chceme se prát o top čtyřku. A pokud to nevyjde, chceme být pátí, abychom měli co nejlepší výchozí pozici do play off. Potřebovali jsme vyhrát, trochu se odtrhnout a eventuelně se přiblížit týmům nad námi.

Jaké bylo období bez výhry? Byli jste nervózní?

O těch věcech jsme mluvili. Jsme tým, který je v top pětce, takže vyhrávat musí, zvlášť v této fázi sezony. Neřekl bych, že atmosféra byla napjatá, ale bylo potřeba nějaké věci změnit. Teď se potvrdilo, že jdeme dobrým směrem.

Co jste změnili?

Jde většinou o detaily, faktorů je víc. Nějakou dobu už nám třeba chybí kvůli zranění Sáďa (Michal Sadílek), obecně nám scházelo hodně hráčů, změn bylo dost, to týmu nepomáhá.

Dal jste devátý ligový a celkově desátý soutěžní gól v sezoně. Co těmto číslům říkáte?

Že chci ještě přidat hodně gólů, zápasů do konce sezony je pořád dost. Chci si hlavně tuhle formu udržet a potvrdit ji i na konci března.

Tím míříte na začátek kvalifikace o mistrovství Evropy, kterou odstartujete zápasy s Polskem a v Moldavsku. Máte je už v hlavě?

Mám. Čeká nás náročný začátek kvalifikace. Polsko bude, doufejme společně s námi, favorit skupiny. Bude moc důležité kvalifikaci dobře otevřít, šest bodů z prvních dvou zápasů by pro nás měl být jasný cíl.

Reklama

Související témata: