Hlavní obsah

Hořké Salahovo poprvé. Klopp smolaře bránil, Liverpool se bude po nečekané facce pokoušet o zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavil si míč na penaltový puntík, dal si dlouhý rozběh, máchl levačkou a... Místo gólové euforie si Muhammad Salah zklamaně drbal hlavu. Opsal pikantní oblouk: první březnový víkend si vystřelil rekord v počtu ligových branek za Liverpool, ovšem týden nato byl za smolaře. Parta z města Beatles i kvůli Salahově zpackané penaltě nečekaně prohrála v Bournemouthu 0:1 a zadělala si na problémy.

Foto: Paul Childs, Reuters

Muhammad Salah (vpravo) si vyčítá neproměněnou penaltu v Bournemouthu, kde Salahův Liverpool prohrál 0:1.

Článek

Trocha čísel: Salah z dvaceti penalt v Premier League proměnil osmnáct, dvě mu lapili brankáři. Penalta číslo 21 (ano, ta v Bournemouthu) byla pro egyptského kudrnáče atypická – poprvé netrefil branku. A o dost.

„Mo střílí spousty gólů, ale tentokrát holt nedal. I to je život," vydechl liverpoolský trenér Jürgen Klopp.

V jeho hlase nešlo nepostřehnout zklamání. Liverpool pátého března smetl Manchester United 7:0 a poskočil na páté místo, které by po sezoně znamenalo lístek do Evropské ligy. Salah a spol. chtějí ještě výš, jejich metou je nablýskaná Champions League. Jenže na posun do elitní čtyřky to zatím není: odsunula ho překvapivá facka od Bournemouthu, který do sobotní partie šel z posledního místa. Pryč je i dlouhá šňůra bez inkasovaného gólu v lize, defenziva Liverpoolu povolila po 497 minutách.

„Nebyl to náš zápas," musel přiznat kouč Klopp. Jeho hodnocení sedělo i na nešťastníka Salaha. Pro připomenutí: v památné bitvě s United vymazal rekord Robbieho Fowlera a ligovým gólem číslo 129 se vyšvihl na první místo historického klubového pořadí. V téhle sezoně se trefil jedenáctkrát, patří do desítky nejlepších střelců soutěže. Právě od Salaha a jeho ofenzivních kumpánů Codyho Gakpa či Darwina Núňeze se čekalo, že v pohodě odemknou nejhorší obranu Premier League a dotáhnou Liverpool k dalšímu vítězství.

Jak to dopadlo, už víte. Kloppův tým v Bournemouthu ještě víc zvýraznil šedivou bilanci z venkovních duelů: z třinácti ligových má jen tři výhry. „Jestli jsem znepokojený? Ano, vidím to," poznamenal trenér.

Už ve středu Liverpool čeká další žhavá mise. Pokusí se o zázrak v odvetě osmifinále Ligy mistrů, v Madridu bude proti Realu stahovat manko 2:5. A po reprezentační pauze dojde na ďábelskou sérii v Premier League: Manchester City, Chelsea, Arsenal. Vykoupí se Salah za selhání v Bournemouthu?

Reklama