Hlavní obsah

Benfica, nová Juráskova štace: pohádkové prodeje, agresivní styl a dva mistři světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové působiště fotbalového reprezentačního obránce Davida Juráska, kam přestoupil ze Slavie za 14 milionů eur (334 milionů korun), je top adresa. Jaká je Benfica Lisabon? Klub charakterizují prodeje za pohádkové cifry, agresivní herní styl. V Portugalsku je jedničkou. Sport.cz nabízí představení Benfiky.

Foto: Martin Krob

David Jurásek (v červeném dresu) a prezident Benfiky a bývalý skvělý portugalský fotbalista Rui Costa.

Článek

Továrna na talenty, brána do velkoklubů

Stačí pár faktů. Podle analýzy společnosti eToro a serveru Transfermarkt.com vydělala Benfica prodejem svých odchovanců za posledních deset let 543 milionů eur, jednoznačně nejvíc ze všech klubů na světě. Útočník Joao Félix šel do Atlétika Madrid za 127,2 milionu eur, obránce Rúben Dias do Manchesteru City za 71,6 milionu eur.

Další její obří obchody? Před rokem prodej útočníka Darwina Núňeze do Liverpoolu za 80 milionů eur, v zimě pak poslala záložníka Enza Fernándeze do Chelsea za 121 milionů eur. Je pravdou, že zrovna u těchto dvou nebyly malé ani pořizovací náklady, Núňez stál 34 milionů eur (Almería), Fernández 44,25 milionu eur (z River Plate). Oba se lisabonskému klubu bohatě vyplatili.

Všechny zmíněné příklady svědčí o tom, že Benfica dokáže sama vychovat skvělé fotbalisty, její systém je velmi propracovaný. Zároveň dokáže hráče vytipovat, posunout a připravit na absolutní top úroveň.

Konkurence

Průnik do sestavy se pro Juráska zdá docela reálný. Posilu pro levý kraj obrany Benfica nutně potřebovala, protože Alejandro Grimaldo zamířil po vypršení kontraktu do Leverkusenu. V uplynulé sezoně odehrál španělský obránce takřka úplně všechno.

Místo v sestavě je tedy volné, konkurenci mu vytvoří Mihailo Ristič, který v roce 2018 prožil nepříliš úspěšné angažmá ve Spartě. V Benfice byl dosud vytrvale náhradníkem.

Hvězdy v kádru

Rodák z Dolního Němčí se v kabině slavného klubu potká s řadou zajímavých fotbalistů. Přihrávky z pozice stopera mu bude rozdávat argentinský mistr světa a kapitán týmu Nicolás Otamendi, jenž má například dva tituly v Premier League s Manchesterem City. Dalším čerstvým světovým šampionem je křídelník Ángel Di María, jenž se vrátil do Benfiky po třinácti letech. Během té doby pendloval mezi nejslovutnějšími kolosy: Real Madrid (titul ve španělské lize i Lize mistrů), Manchester United, Paris Saint-Germain (pět ligových titulů) a Juventus.

V útoku sází góly dvaadvacetiletý portugalský čarostřelec Goncalo Ramos, jenž se zaskvěl hattrickem v osmifinále proti Švýcarsku na mistrovství světa na konci loňského roku. V defenzivní linii se prosazuje teprve devatenáctiletý stoperský talent António Silva, kterého už bedlivě monitorují nejbohatší kluby Evropy.

Foto: Martin Krob

David Jurásek (vlevo) a prezident Benfiky a bývalý skvělý portugalský fotbalista Rui Costa podepisují smlouvu.

Vylétl i pravý obránce Alexander Bah, který prošel Slavií a vydobyl si místo v základní sestavě Benfiky. Útočník Petar Musa, druhý bývalý hráč českého vicemistra, povětšinu zastává roli žolíka, ale i tak dal v minulé sezoně sedm gólů v lize a dva v Lize mistrů.

Herní styl

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský predikoval, že herní způsob Benfiky bude Juráskovi sedět. Například proto, že v portugalské lize bývá v zápasech často dominantní podobně jako sešívaní v Česku. Podložme to fakty. Podle analýzy na serveru foottheball.com drží Benfica míč v průměru 59,3 procenta času a vyprodukuje za utkání skoro 600 přihrávek. Když si vytvoří tlak, je trpělivá.

Jurásek by měl být ze Slavie zvyklý i na fyzicky náročné pojetí hry. Agresivní presink po ztrátě balonu a rychlé kontry patří rovněž do DNA stylu trenéra Rogera Schmidta.

Postavení v Portugalsku

Benfica je fenomén. „Fandí jí víc než polovina všech Portugalců. Sotva se narodí miminko, rodiče ho už zapisují do řad Benfiky," vyprávěl jeden z portugalských taxikářů reportérovi Sport.cz, když v lednu navštívil soustředění Slavie v Lagosu.

Lisabonský klub s orlem ve znaku má více než čtvrt milionu členů, po Bayernu Mnichov nejvíc na světě. „Měli jsme dokonce politika, který jednou odložil zasedání parlamentu, protože hrála Benfica," přidal příhodu o významu klubu sportovní novinář Tiago Cortéz z televizní stanice SIC pro web theinternationalangle.

Foto: archiv Martina Kroba

David Jurásek (v červeném dresu) se svým agentem Martinem Krobem.

Benfica slavila nejvíc domácích titulů - 38. FC Porto jich má 30, Sporting Lisabon 19. Dvakrát ovládla Pohár mistrů evropských zemí (1961, 1962), na který navázala Liga mistrů. Je hladová, v květnu ukončila čtyřletý půst bez titulu, probojovala se do čtvrtfinále Ligy mistrů. „Doufám, že i nadále budeme hrát dobrý fotbal. Jdeme za tituly, to je pro mě velká motivace," konstatoval kouč Schmidt, když v průběhu uplynulé sezony prodlužoval smlouvu do roku 2026.

Reklama