Hlavní obsah

GLOSA: Jurásek jako Coufal nebo Souček. Má na to, aby v Benfice uspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální a celkově osmatřicetinásobný mistr Portugalska, země, která dala světu fotbalové velikány jako Cristiana Ronalda, Eusébia nebo Luíse Figa. Čtvrtfinalista posledního ročníku Ligy mistrů, který si ji samozřejmě na podzim znovu zahraje a bude bažit po dalším hodnotném výsledku. To je Benfica Lisabon, nové působiště fotbalového reprezentanta Davida Juráska. Nenajdete moc zvučnějších adres, kam by mohl hráč z české Fortuna ligy přestoupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fotbalový reprezentant David Jurásek.

Článek

Juráskův transfer ze Slavie do portugalského kolosu je velkou událostí, což jasně dokazuje přestupová suma (14 milionů eur, v přepočtu 334 milionů korun) i výstupní klauzule rodáka z Dolního Němčí (80 milionů eur, v přepočtu 1,9 miliardy korun).

Dvaadvacetiletý reprezentant má dobré předpoklady uspět. V jeho fotbalové výbavě najdete skromnost, pracovitost, pokoru. A samozřejmě nezbytné dovednosti: rychlost, výbušnost, skvělé centry, výbornou levou nohu.

Tím, že má brilantní levačku a výborně ovládá levou stranu hřiště, nabírá na exkluzivitě. Ostatně slávistický trenér Jindřich Trpišovský několikrát zmínil, že levého obránce hledá každý klub na světě.

Další důležitý bod? Mentalita. V kariéře překonal těžké chvíle, když byl například ve Slovácku nebo v Brně nepotřebný. Nevzdal se, makal, šel si za svým snem. Moment, že vám to někoho připomíná? Ano, podobné zkoušky překonávali třeba Tomáš Souček nebo Vladimír Coufal, dříči, již se přes ústrky vyšvihli přes Slavii do West Hamu, hrají opěvovanou Premier League a jsou čerstvými vítězi Konferenčními ligy.

Všichni mohou být vzory pro mladé hráče. Pro ty, kterým se zrovna nedaří nebo je někdo nechce. Víra a práce mohou vše zlomit.

Juráskův raketový progres za rok a půl ve Slavii potvrdil i další věc. Trpišovského štáb umí vytipovat hráče, posunout je a připravit pro evropský fotbal. Tím plní klubovou pokladnu, zároveň dělá dobrou reklamu pro potenciální nováčka. I ze zahraničí. Každý vidí, kam se dá z Edenu odrazit, vždyť Juráskovými spoluhráči budou exslávisté pravý bek Alexander Bah a útočník Petar Musa. I proto může přijít do Slavie hráč s potenciálem Christose Zafeirise.

David Jurásek je hrozbou pro soupeře. Diskuze v pořadu Přímák na webu Sport.cz.Video: Sport.cz

Podobné je to u Benfiky, v jejím případě už na nejvyšším levelu. Lisabonský kolos umí prodat za obří sumy nejlepší hráče do top klubů Premier League. Je atraktivní a sledovaný.

Jurásek udělal důležité rozhodnutí, jeho růst překotně, ale velmi pozitivně pokračuje. Bude jen na něm, jak očekávání, která se na něj bezpochyby navalí, ustojí. Má na to. Český fotbal by jeho úspěch potřeboval. Hodně štěstí.

Reklama