Hlavní obsah

Bláznivý krok? Ukrajina se chystá spustit novou ligovou sezonu

Ani kruté časy jim fotbal nevymazaly z paměti. Ba naopak. Ukrajinská nejvyšší soutěž má i navzdory rizikům souvisejících s válečnou situací v plánu spustit novou ligovou sezonu. Ta by měla začít 20. srpna. Úřadům tyto plány nezhatí ani fakt, že hned tři ukrajinská města, ve kterých se zápasy mají konat, byla pod útoky ruských okupantů.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fanoušci během barážového duelu dávali jasně najevo svůj postoj k invazi na Ukrajinu.

Článek

Měsíce nekončící války na Ukrajině jsou stále aktuálním tématem. Na jejím počátku byla dokonce i zcela zrušena loňská sezona ukrajinské Premier League, které do té doby vévodil Šachtar Doněck, jenž se nakonec mistrovského titulu nedočkal. Místo toho přišly zoufalé a spontánní akce tisíců obyvatel dostat se co nejdřív z války zasažené oblasti.

S odstupem několika měsíců se situace nezměnila. Rusko ve válečném konfliktu nepolevuje, ukrajinské úřady se přesto rozhodly k radikálnímu kroku. Chtějí totiž spustit novou sezonu ukrajinské Premier League. Ta by měla za účasti 16 mužstev odstartovat 20. srpna. Podrobnosti o tom, jak bude liga probíhat a kde se budou zápasy hrát, se teprve musí doladit.

„Přijali jsme jednomyslné rozhodnutí o tom, že v srpnu uspořádáme nový ročník ligové soutěže," informoval výkonný ředitel Jevhen Dykij. „Víme, že je to obrovská výzva a máme spoustu bezpečnostních problémů. Vyvíjíme bezpečnostní protokoly a zajistíme bezpečná místa, kde se bude hrát. Jsme schopni do toho jít, protože víme, co fotbal představuje pro naši společnost," doplnil.

Údajně nedošlo ke shodě o tom, zda budou mít ukrajinské kluby povoleno hrát mimo Ukrajinu. Podle místních médií byla vybrána města Kyjev (sever Ukrajiny), Lvov (západ) a Užhorod (jihozápad, hranice se Slovenskem), ve kterých se budou konat fotbalové zápasy za zavřenými dveřmi. Ukrajinský sportovní web SportsArena navíc naznačil, že jakmile bude dokončen nový stadion v Rivne, bude moci být rovněž používán.

Znepokojení nad současnými plány ale vzbuzuje nedávný ruský útok v Kyjevě a Lvově. Také v obchodním centru v Kremenčuku zemřelo nejméně 18 lidí. „Víkendové ostřelování v Kyjevě je v posledních měsících relativně vzácné, ale riziko je tu vždy. Zatím nemáme žádné informace o tom, co se stane, když se během zápasu spustí náletová siréna," sdělil fotbalový novinář Andrew Todos. „Všichni se ale připravují na 20. srpen," ujistil.

Tragická a smutná realita přípravy na novou sezonu ve válečné zóně je zdůrazňována každý den. Některé týmy kvůli zdevastovanému prostředí dokonce přišly o svůj fotbalový stadion. Příkladem je tradiční klub FC Mariupol, který důsledkem „speciální ruské operace" dokonce zmizel z fotbalové mapy a v nadcházející sezoně Premier League se neobjeví. Chybět bude také mužstvo FC Desna, jehož stadion v dubnu zničily ruské bomby a chybějící finance na provoz klubu tak znemožňují účastnit se nového ročníku.

Jiné tradiční kluby ale chybět nebudou. Dynamo Kyjev, které aktuálně trénuje ve Švýcarsku, má naplánovanou kompletní přípravnou sezonu včetně přátelského duelu s Lyonem. Ten bude sloužit jako generálka na druhé předkolo Ligy mistrů proti Fenerbahce (odveta se bude hrát v polské Lodži). Účast hlásí například také Metalist Charkov z druhého největšího města Ukrajiny, který se momentálně připravuje v Bulharsku.

Reklama

Související témata: