Hlavní obsah

Chaluš po sestupu změní adresu. Nechci se tím svazovat, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na konci ledna odešel z Malmö po turbulentním roce hostovat do Groningenu, toužil obránce Matěj Chaluš po klidnějších časech. Přání se však 25letému stoperovi nesplnilo. S nizozemským celkem tři kola před koncem sestoupil.

Foto: Twitter @FC Groningen

Obránce Matěj Chaluš na hostování v FC Groningen.

Článek

Po sezoně bude obránce s jedním reprezentačním startem znovu řešit své další působiště. „Na devadesát devět procent je jasné, že v Groningenu nezůstanu. Ale absolutně teď netuším, co bude dál, uvidíme. Soustředím se na zbytek sezony. Chtěl bych tady ještě odehrát co nejvíc, i když vím, že to bude těžký. Nejsem úplně v nejlepší pozici, protože by nebylo divu, kdyby už stavěli tým na příští rok," přiznal Chaluš.

Smlouvu má v Malmö do konce roku 2025, avšak návrat k aktuálnímu lídrovi švédské ligy, po osmi kolech se stoprocentní bilancí, by měl složitý. „Na jednu soutěž by nás tam bylo asi šest, takže vůbec netuším, jaké plány se mnou mají," dodal rodák z Prahy, jenž chce teď především pravidelně hrát.

Ve hře by mohl být i comeback do české ligy. „Člověk si samozřejmě v těžkých situacích vzpomene, jak krásně mu bylo v Liberci... Ale nějak extrémně nad tím nepřemýšlím a nechci se tím svazovat," konstatoval.

Za nizozemský celek na jaře odehrál jen sedm utkání, ani jednou nevyhrál. Ostatně Groningen zvítězil v tomto kalendářním roce pouze jednou. „Po individuální stránce máme hrozně šikovný tým, ale je hrozně mladý a nezkušený. A hrát o záchranu nebo v klidu ve středu tabulky je velký rozdíl. A nejhorší je, že jsme utkání prohrávali většinou o gól," zhodnotil.

V posledních týdnech zažil i dva duely, které se kvůli fanouškům nedohrály a opakovaly se před prázdnými tribunami. „To nám určitě taky nepomohlo. Přitom proti Nijmegenu šlo asi o jeden z našich nejlepších začátků. Tuším, že jsme vedli na střely 6:0 a měli tlak, když jeden z našich fanoušků trefil pomezního rozhodčího do zad pivem a zápas se dohrával bez fanoušků o pár dnů později. Ten jsme prohráli v posledních minutách z penalty 0:1," popsal Chaluš.

Podruhé se zápas zrušil o víkendu s Ajaxem, když na hřiště vběhl fanoušek s transparentem požadující demisi vedení klubu. „Fanoušci jsou tady vášniví a blázniví, ale působilo to na mě tak, že čím horší výsledky jsme měli, tím víc jich chodilo," poznamenal. V dohrávce s Ajaxem Groningen padl 2:3, Chaluš byl jen mezi náhradníky.

Reklama