Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Černý den pro PSV. Reprezentant jej popravil dvěma góly

Zraněními zmařený talent? Ale kdeže! Václav Černý dostal do vínku unikátní fotbalové schopnosti a září i přes to, že má ve svých 24 letech za sebou dva vážné úrazy kolene. Příbramský odchovanec, působící v nizozemském Twente, byl o víkendu vůbec nejlepším našincem, hrajícím v zahraničí. Dvěma brankami totiž zařídil vítězství 2:1 nad favorizovaným PSV Eindhoven a vysloužil si tak od analytického portálu SofaScore hodnocení 8,4. Překonal díky tomu například brankáře Jiřího Pavlenku z Brém nebo stopera Davida Jablonského z polské Cracovie.

Foto: Profimedia.cz

Český fotbalový reprezentant v dresu Twente Václav Černý (vlevo) slaví s parťákem Joshuou Brenetem.

Článek
Fotogalerie

Černý se dvakrát prosadil ve středečním vloženém kole s Excelsiorem při výhře 4:0, kdy odehrál pouze poslední půlhodinu, a obdobný kousek zopakoval v již zmíněném duelu s PSV. Nejprve v 17. minutě sice promáchl centr spoluhráče Gijse Smala, rychle se ale zorientoval a zakončením k pravé tyči otevřel skóre utkání.O pouhých sedm minut později zdvojnásobil vedení svého celku výstavní trefou, když odražený míč po standardce napálil z první do levé šibenice. Podle SofaScore byl tak vůbec nejlepším hráčem celého zápasu, v němž Twente nakonec zvítězilo 2:1.

Český reprezentant zatím celou svoji profesionální kariéru strávil v Nizozemsku, již jako šestnáctiletý odešel do akademie věhlasného Ajaxu Amsterdam. „Všechno mi tady sedlo. Spoluhráči, trenéři i styl hry jsou přesně podle mých představ. Klub navíc dává velmi brzy šanci mladým hráčům," pochvaloval si své zahraniční angažmá ještě v dorosteneckém věku.

Na jeho slova záhy došlo a již v sedmnácti letech začal nakukovat to A-týmu. Cestu za slávou ale na podzim 2017 přerušilo první přetržení zkříženého vazu v koleni. Poté nastupoval dynamický levák spíše za rezervu Ajaxu a po nepodařené roční anabázi v Utrechtu se počátkem léta 2020 upsal svému současném zaměstnavateli.

V Twente první půlrok zářil, nakoukl i do reprezentace, pak jej ale zradilo druhé koleno a musel opět na operaci. „Tvrdě jsem makal, nabral přes pět kilo svalů a navíc ještě zrychlil," popisoval Černý plody své náročné téměř roční rekonvalescence. Po ní odehrál ve zdraví již druhou polovinu minulé sezony, křídla naplno roztáhl ale až v té současné.

Černý zatím vstřelil čtyři branky v úvodních pěti kolech Eredivisie, což je tuze dobrá zpráva i pro český národní tým. Vzhledem ke zranění Jakuba Peška a mdlým výkonům dalších konkurentů Jakuba Jankta a Adama Hložka by totiž právě levonohý šikula mohl být základním stavebním kamenem reprezentace v záříjových bojích o udržení v elitní kategorii Ligy Národů. Pokud si svoji formu z klubu přenese i do zápasů se lvem na prsou, může se právě Černý zasloužit o to, že se po tuzemských pažitech budou prohánět ti nejlepší fotbalisté Evropy i v dalších ročnících dané soutěže.

Reklama

Související témata: