Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Černý konečně naplno rozkvétá a má zaděláno na nejlepší ročník v kariéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh o silné vůli a neustávající dřině pomalu dostává čím dál veselejší obrysy. Reprezentačnímu křídelníkovi Václavu Černému po dvou vážných zraněních kolene konečně drží zdraví, 25letý šikula tak naplno ukazuje talent, který v něm bezesporu dřímá. V dresu nizozemského Twente Enschede se asistencí a vstřeleným gólem podepsal pod sobotní remízu 3:3 s Heerenvenem. Povedené představení příbramského odchovance ocenil analytický portál SofaScore vysokou známkou 8,2. Černý se tak stal nejlépe hodnoceným hráčem utkání a nechal za sebou i všechny ostatní našince, působící v zahraničí. Předčil tak například Jakuba Brabce a Vladimíra Daridu z řeckého Arisu Soluň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý se raduje ze vstřelené branky v duelu proti Faerským ostrovům.

Článek
Fotogalerie

Černý ve svém typickém revíru, tedy na pravém křídle, jako obvykle hýřil aktivitou. Coby stálice v sestavě Twente dokonce i zahrává rohové kopy, právě přesný centr od praporku na hlavu Robina Pröppera mu tak přinesl první zápis do statistik v podobě gólové asistence.

Následně Černý pomohl i ke druhé brance svého týmu, po jeho souboji s jedním z obránců Heerenvenu se míč vykulil před spoluhráče Manfreda Ugaldeho, který po samostatném úniku dostal Twente do trháku. Skvělý výkon pak završil osminásobný český reprezentant trefou na 3:1, dvoubrankové vedení se ale jeho celku udržet nepodařilo. Heerenven totiž brzy snížil a v samém závěru srovnal na konečných 3:3.

„Podali jsme výborný výkon, zasloužili bychom si vyhrát. Líbilo se mi, jak jsme k utkání přistoupili, jen mě mrzí konečný výsledek," hořkosladce hodnotil duel kouč Twente Ron Jans. „Vytvořili jsme si mnoho šancí, hráli jsme skvěle. Je to obrovská škoda," smutnil kapitán Pröpper, že společně se svoji družinou nedokázal dovést zápas do vítězného konce.

Minimálně Černého výkon, který podtrhuje jeho více než slušnou formu, je ale pro Twente pořádným příslibem. A těžit z ní bude zajisté i česká reprezentace. 25letý křídelník v probíhajícím ročníku Eredivisie zaznamenal osm branek, momentálně tak vládne klubové tabulce střelců. Navrch přidal čtyři gólové přihrávky, polovinu všech kanadských bodů (4+2) si připsal v novém roce.

Černý tím, pokud tedy nepočítáme jeho vystoupení v druholigové rezervě Ajaxu Amsterdam, vyrovnal své kariérní maximum co se týče produktivity. Podobně rozjetý byl totiž i v předminulé sezoně (6+6), pak ho ale v rozletu zabrzdilo vážné zranění kolene, které jej na deset měsíců vyřadilo ze hry. Pokud se tedy Černému zdravotní trable již budou obloukem vyhýbat, trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý jej s téměř stoprocentní jistotou využije v kvalifikačních bojích o příští evropský šampionát proti Polsku (24.3.) a Moldavsku (27.3.).

Reklama

Související témata: