Hlavní obsah

Lička se stal koučem fotbalistů Dynama Moskva

Marcel Lička se stal koučem fotbalistů Dynama Moskva. V ruské lize bude od příští sezony navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajinu trénovat i Jiří Jarošík, který Ličku nahradí na lavičce Orenburgu. Oba kluby informovaly o příchodu českých trenérů na svých webech.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Marcel Lička bude působit jako hlavní kouč u Dynama Moskva.

Článek

Jarošík, jenž začátkem března předčasně skončil na lavičce Teplic, podepsal podle sportovního ředitele Orenburgu Dmitrije Andrejeva smlouvu na dva roky. Někdejší záložník či obránce v Rusku během hráčské kariéry nastupoval za CSKA Moskva a Samaru, Jarošík má s ruskou manželkou Zlatou tři dcery.

Lička vedl Orenburg tři roky a v uplynulém ročníku s ním vybojoval sedmé místo, což je nejlepší výsledek v historii klubu. V březnu Orenburg uplatnil opci a prodloužil s ním smlouvu. Dynamo ho z kontraktu vyplatilo za milion eur (23,7 milionu korun). Stejnou částku si bývalý záložník podle ruských médií vydělá za sezonu v moskevském klubu. Smlouvu má na rok s opcí na další dva.

"Marcel je ambiciózní člověk. Jako každý trenér chce udělat další krok a nevidí v tom žádný problém," řekl Ličkův agent Anatolij Nikolajev serveru Sport24.ru. "V Orenburgu prožil skvělou sezonu a ukázal, co dokáže. Má nové nápady a myšlenky, které v Dynamu využije. Klub bude spokojený," dodal.

S Ličkou se přesune z Orenburgu do Moskvy i jeho bratr Mario. Dalším asistentem bude bývalý ruský reprezentant Rolan Gusev, který hrál za Dynamo i CSKA Moskva.

Jedenáctinásobný ligový šampion z dob Sovětského svazu v minulé sezoně skončil až devátý. Na špatné výsledky doplatil už před koncem soutěže odvoláním srbský trenér Slaviša Jokanovič. Jeho nástupce Lička naváže na krajana Jaroslava Hřebíka, který byl koučem Dynama před 19 lety.

Jarošíka čeká druhé zahraniční angažmá v roli hlavního trenéra. Na lavičce slovinského NK Celje vydržel pouhé čtyři měsíce, v dubnu 2021 ho vedení tehdejšího úřadujícího mistra odvolalo kvůli neuspokojivým výsledkům.

Třiadvacetinásobný reprezentant před Teplicemi vedl také druholigové týmy Prostějov a Ústí nad Labem. Bývalý fotbalista Sparty, Chelsea, Birminghamu, Celticu Glasgow nebo Zaragozy jako hráč získal mistrovský titul v Česku, Anglii, Rusku i Skotsku.

Reklama