Hlavní obsah

Ráj nejen slávistů, Benfica má i exsparťana. U jeho neslavného loučení byl Příhoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexander Bah, Petar Musa a od pondělka také David Jurásek. Hned tři bývalí slávisté figurují v kádru fotbalové Benfiky Lisabon. Soupiska portugalského šampiona však nabízí i jednoho exsparťana. Srbský defenzivní univerzál Mihailo Ristič se v rudém dresu moc nepředvedl. Zapsal se především zahozenou penaltou při svém loučení se Spartou. Lépe se mu pak vedlo ve Francii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mihailo Ristič v dresu Sparty Praha oslavuje gól během utkání se Zaglebie Lubin.

Článek

Srb působil ve Spartě během roku 2018. V únoru si bývalého hráče Crvené zvezdy Bělehrad vypůjčila z ruského Krasnodaru.

„Nejradši hraji ve středu hřiště, na pozici ‚osmičky', ale uvidíme, jak to bude vypadat. Jsem moc rád, že bylo hostování potvrzeno a můžu se připojit k týmu," uvedl Mihailo Ristič na webu Sparty.

Očekávání však nenaplnil. V české lize odehrál pouhé tři zápasy. Jeho nejsvětlejší chvilkou byl v červencové generálce na nový ročník s polským Lubinem gól, který vstřelil pohotovým volejem.

Fanouškům se ovšem nejvíce vybaví paradoxní okamžik z jeho posledního vystoupení v rudém dresu. Začátkem prosince na Slovácku v čase 90.+3 vystřídal Plavšiče. Domácí vedli 2:1, hosté bez vyloučených Kangy a Čiviče však mohli vyrovnat. V čase 90.+7 kopali penaltu, kterou nařídil Radek Příhoda, pozdější šéf komise rozhodčích.

Míče se překvapivě chopil náhradník Ristič - a překopl branku. Z pokutového kopu tak neuspěl stejně jako před ním Kanga a Sparta bláznivý nekonečný duel, v němž Příhoda několikrát řešil sporné situace u videa, prohrála.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mihailo Ristič ze Sparty a Alois Hyčka z Teplic.

„Když mužstvo vede, tak by takový zápas v závěru nemělo prohrát. Všechno vyvrcholilo tím, že jde na penaltu hráč, který byl na hřišti tři minuty. Pro mě nepochopitelné. Zasáhnout z lavičky se nedá. A zkušení hráči, kteří by na sebe měli vzít zodpovědnost, se otočili zády a odešli pryč," láteřil trenér Zdeněk Ščasný.

Sparta nedlouho poté neuplatnila opci a Ristič se vrátil do Krasnodaru. Obratem však zamířil do Montpellieru, kde se chytil lépe než v Praze a odehrál tam čtyři roky. Z Francie si ho pak přivedla Benfica, kde je ovšem pouze náhradníkem. V minulé ligovém sezoně tam Ristič stihl jen 110 minut a 1 gól v sedmi startech.

Reklama

Související témata: