Hlavní obsah

Rosický a Koller bez trenéra

DORTMUND

Vedení fotbalové Borussie Dortmund vyhodilo trenéra Matthiase Sammera. Informace se objevila na internetovém serveru klubu. Odůvodnění? Mužstvo nezvládlo letošní sezónu, klub je ve vážné situaci a hrozí mu velké ekonomické problémy, protože skončil v bundeslize až šestý a do pohárové Evropy se musí složitě probíjet přes Intertoto cup.

Foto: ČTK/AP

Nového lodivoda budou mít fotbalisté Dortmundu.

Článek

Nejlepší fotbalista Evropy za rok 1996 vyhrál s Dortmundem jako hráč o rok později Ligu mistrů. Už z lavičky pak dovedl Dortmund v roce 2002 k německému titulu. Borussii vedl jako trenér od roku 2000 a právě on má velkou zásluhu na příchodu Tomáše Rosického a Jana Kollera na Vestfálský stadión.

Rozchod s těžkým srdcem

"Pro všechny strany to bylo velice těžké, Matthias odvedl v klubu veliký kus práce, ale museli jsme hledat řešení situace. Shodli jsme se na tom, že v tuto chvíli je odvolání trenéra tím nejlepším," komentoval odchod kouče prezident klubu Gerd Niebaum.

Odmítl však hledat spojitosti mezi odchodem Sammera, který měl v klubu ještě dvouletou smlouvu, a finančními problémy Borussie. "To jsou dvě jen vzdáleně související záležitosti. Finanční situaci klubu pochopitelně musíme řešit, ale zatím na nás nic netlačí, aby to bylo hned," dodal.

"Chápu, že vedení klubu potřebovalo situaci řešit a odvolání trenéra je možností, která se nabízí jako první," konstatoval Matthias Sammer.

Na lavičku Borussie by podle informací agentury SID měl usednout Bert van Marwijk z Feyenoordu Rotterdam. Nikdo z představitelů klubu však jméno případného nového trenéra nepotvrdil. Vedení Dortmundu bude o Sammerově nástupci jednat příští týden, uvádí ČTK.

Za neúspěch nemůže jen on

České reprezentanty Jana Kollera a Tomáše Rosického zastihla zpráva o odvolání Sammera na soustředění národního týmu v Seefeldu.

"Nevím, co k tomu mám v tuto chvíli říct. Je to věc vedení klubu. Rozhodně si myslím, že na nepovedené sezóně nenese vinu jen Sammer, ale i my hráči a vedení. Měli jsme i smůlu, mužstvo postihla zranění několika klíčových hráčů, což pak bylo na hře znát," uvedl Koller.

"Určitě to je neúspěch a chápu, že vedení muselo hledat řešení i pro uklidnění veřejnosti. Jaký to bude mít vliv na řešení finančních problémů i samotné hráče, o tom teď nepřemýšlím. Soustředím se maximálně na přípravu a EURO," řekl Právu Koller.

"Sammerovi vděčím za mnohé a nikdy jsem s ním neměl problémy. Pravdou je, že na jaře mě v závěru nestavěl, i když šlo o hodně a byl jsem v pořádku. To je jeho věc, na to má jako trenér právo a nese za to i odpovědnost. Nehledám za tím nějaký záměr, třeba abych nebyl před šampionátem rozehraný," komentoval situaci Rosický.

"Nezajímám se o to, co se nyní děje v Dortmundu, chci se co nejlépe připravit na šampionát. Nemá smysl komentovat rozhodnutí vedení klubu, protože to je jeho věc. Nepřemýšlím o tom ani z pohledu, jestli v Dortmundu v nové sezóně ještě budu nebo nebudu," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články